Săptămâna aceasta s-a mai scris o filă din „războiul” liberalilor timişoreni, despre care ziarul nostru a făcut o relatare amplă în numărul trecut. Iată că situaţia impune să revenim cu noi amănunte din disputa pentru preşedinţia organizaţiei municipale a PNL.
Vă reamintim că organizaţia municipală Timişoara a PNL ar fi trebuit să aibă, de sâmbătă 3 iulie, o nouă conducere. Pentru funcţia de preşedinte au candidat viceprimarul Cosmin Tabără, susţinut de conducerea filialei judeţene, şi consilierul local Raul Ambruş. Dar ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu exerciţiu democratic intern s-a transformat într-un scandal de proporţii.
Totul a început când o parte dintre susţinătorii lui Raul Ambruş - peste o sută de persoane! - au acuzat faptul că ar fi fost eliminaţi de pe listele de delegaţi, nefiind lăsaţi să intre la Sala Capitol, locul unde ar fi trebuit să se desfăşoare alegerile. La intrarea în sală au fost aduşi agenţi de pază care au supravegheat accesul. Degeaba, însă: oamenii lui Ambruş au reuşit să forţeze intrarea, moment în care preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica, a anunţat că alegerile nu vor mai avea loc şi vor fi reprogramate. Alin Nica şi Cosmin Tabără au părăsit sala, dar votul a continuat prin ridicarea mâinii şi după plecarea lor. Statutar, nestatutar? Nu se ştie, deocamdată.

Ameninţarea prinde contur

Alin Nica, preşedintele interimar al PNL Timiş, a anunţat, imediat după ce (nu) s-au desfăşurat alegerile pentru organizaţia municipală, pe care el le suspendase la un moment dat, că persoanele „vinovate” de continuarea sesiunii şi, respectiv, membrii noului birou al PNL Timişoara, proclamat la Sala Capitol, vor fi sancţionaţi.
Lucru care s-a şi întâmplat. Marţi seară, pe pagina de socializare a PNL Timişoara a apărut un comunicat al BPL interimar al PNL Timişoara prin care se aduc la cunoştinţa publicului măsurile luate în privinţa alegerilor din 3 iulie. Iată în continuare textul comunicatului:
„BPL interimar al PNL Timişoara a decis, cu majoritate de voturi, sancţionarea prin suspendarea calităţii de membru al PNL pentru o perioadă de 6 luni pentru 18 membri care au acţionat în repetate rânduri împotriva Statutului PNL şi a deciziei de amânare a alegerilor organizaţiei municipale din 3 iulie 2021.
Membrii suspendaţi sunt: Adrian Aldea, Răzvan Almăjan, Marius Bâlba, Flavius Bâlba, Cosmin Cocian, Adrian Colhon, Andrei Diaconu, Adrian Faur, Vlad Golumbu, Sorin Iacobici, Cătălin Iapă, Mădălin Gheorghe, Darius Mariş, Cristian Miclăuş, Mirel Pop, Vasile Ruşeţ, Alin Sîrbu, Andrei Săvulescu.
De asemenea, BPL interimar a votat, în unanimitate, propunerea suspendării calităţii de membru pentru Raul Ambruş. Propunerea va fi înaintată către BPJ interimar PNL Timiş, forul de conducere care poate lua această decizie, conform statutului PNL.
Persoanele menţionate mai sus au încălcat următoarele articole din Statutul PNL: art.25 lit. a), d), i), j) coroborat cu Codul Etic al PNL Pct.III art.6, 13, 14, 16, 18, 23, 27, dar şi cu art. 49 al. (1) din ROF.
Înainte de şedinţa BPL interimar al PNL Timişoara din această seară, membrii propuşi spre a fi sancţionaţi au fost invitaţi să îşi exprime punctul de vedere cu privire la şedinţa CCL amânată din 03.07.2021.
Totodată, în cadrul şedinţei BPL interimar a PNL Timişoara s-a stabilit ca, până la desfăşurarea şedinţei statutare a Comitetului de Coordonare Local (CCL) PNL Timişoara, să fie reactualizată baza de membri ai organizaţiei, iar persoanele care nu au domiciliul, reşedinţa sau locul de muncă în Timişoara să nu mai fie incluse în convocatorul următor, fiind analizată posibilitatea de a sesiza organele de cercetare pentru fals în declaraţii în cazul celor care au declarat că îndeplinesc condiţiile de mai sus”.
Aşadar, şase luni de stat pe tuşă pentru 18 liberali şi propunere de excludere din partid a lui Raul Ambruş, cel care se consideră preşedinte ales al organizaţiei municipale a PNL.


Ce spune principalul „acuzat”

Raul Ambruş, principalul acuzat de conducerea interimară a PNL Timiş, a reacţionat şi el, tot pe reţelele de socializare, cu privire la deciziile luate în BPL interimar al PNL Timişoara.
„Toţi cei sancţionaţi în această seară (marţi seară – n. red.) au muncit în campania electorală pentru ca Alin Nica să ajungă preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi au fost «răsplătiţi» cu o pedeapsă de către şeful partidului. Oameni de cea mai bună calitate care au fost puşi la zid pentru diverse motive convenabile actualei conduceri. 19 colegi, incluzându-mă şi pe mine, care au o singura vină că au crezut în libertate, democraţie şi în dreptul de a candida şi a fi ales.
Abuzurile şi ameninţările nu ne vor intimida şi vom acţiona pe toate căile legale pentru a ne face dreptate. Adevărul este de partea noastră şi a membrilor PNL Timişoara.
Atrag atenţia tuturor asupra unui aspect mai grav. Se pregăteşte fraudarea viitoarelor alegeri, în cazul în care ar fi repetate, conform comunicării postate pe pagina PNL Timişoara, cu scopul să îşi realizeze măreţul vis, de a fi în sală, când va fi nevoie, doar cine hotărăşte conducerea interimară.
Pentru prima dată în istoria mea de 12 ani în PNL votul şi voinţa membrilor de partid nu mai contează”.
De altfel, echipa care se consideră aleasă în mod statutar la alegerile din 3 iulie a sesizat forurile specializate din cadrul organizaţiei naţionale, de la care se aşteaptă soluţionarea situaţiei şi luarea unei decizii.
Anterior şedinţei BPL interimar al PNL Timişoara, Raul Ambruş anunţa că judecarea cazului o va face Curtea de Arbitraj a PNL.
„Efortul vostru din ultimele săptămâni nu a fost în zadar şi Curtea de Arbitraj a PNL a acceptat spre judecare cazul nostru de la Timişoara şi va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil.
Noi am cerut să se constate invaliditatea noului Birou Local Interimar al PNL Timişoara, aprobat de BPJ interimar după alegerile din 3 iulie, având în vedere că ceea ce s-a întâmplat la Sala Capitol a fost statutar şi există deja un Birou Local legitim şi ales prin voinţa membrilor săi.
Voi apăra PNL Timişoara până la capăt pentru că voi toţi meritaţi orice sacrificiu, iar adevărul şi dreptatea trebuie să fie scoase la lumină.
Cred că este momentul să fie acceptat rezultatul alegerilor din 3 iulie şi este necesară oprirea prigoanei, zeci de membri PNL Timişoara fiind convocaţi pentru a fi pedepsiţi doar pentru că au fost prezenţi în sala cu ocazia alegerilor. Trebuie să avem încredere în forurile statutare ale partidului şi nu cred că este benefic să ajungem la alte contestaţii sau decizii pe care am putea ulterior să le regretăm.
Sper să existe maturitatea politică necesară pentru a deschide căi de dialog şi a nu pune partidul în alte situaţii regretabile”, a afirmat Raul Ambruş.

Yala buclucaşă

În această săptămână acuzele au curs, şi de-o parte, şi de cealaltă. Una dintre ele a vizat accesul în sediul PNL Timiş de pe strada Gheorghe Lazăr. Aripa Ambruş a acuzat aripa Nica de faptul că a înlocuit yala de la uşa de intrare, astfel încât accesul în sediu să le fie imposibil colegilor săi.
De partea cealaltă, conducerea interimară a PNL Timiş a transmis un comunicat în care vine cu clarificări: „Având în vedere informaţiile publicate în mass-media, cu privire la procedura administrativă a înlocuirii yalei de la intrarea în sediul PNL Timiş, aducem câteva clarificări menite să înlăture speculaţiile şi denaturarea adevărului.
Aşadar, sediul PNL Timiş din strada Gheorghe Lazăr, nr. 1, Timişoara, funcţionează sub acelaşi regim de program cu publicul şi este deschis pentru toţi membrii şi cetăţenii, de luni până vineri, între orele 9 şi 16, precum şi în timpul desfăşurării şedinţelor structurilor de conducere sau a evenimentelor publice care au loc în interior.
În cel mai scurt timp posibil, vor avea acces în sediu, în afara programului cu publicul, toţi cei îndreptăţiţi.
Schimbarea yalei de la uşa din exterior este un amănunt care ţine de administrarea spaţiului şi care, din punctul nostru de vedere, nu are relevenţă pentru desfăşurarea activităţii filialei”.

Anton BORBELY