Alegerile pentru conducerea Partidului Naţional Liberal nasc mai multe pasiuni decât oricând. Războiul dintre Florin Cîţu şi Ludovic Orban a trecut de mult de faza declaraţiilor şi a început să facă victime inclusiv în teritoriu. Iar la Timişoara dezastrul este cel mai mare. Organizaţia municipală Timişoara a PNL ar fi trebuit să aibă, de sâmbătă, o nouă conducere. Pentru funcţia de preşedinte au candidat viceprimarul Cosmin Tabără, susţinut de conducerea filialei judeţene, şi consilierul local Raul Ambruş. Dar ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu exerciţiu democratic intern s-a transformat într-un scandal de proporţii.
Totul a început când o parte dintre susţinătorii lui Raul Ambruş - peste o sută de persoane! - au acuzat faptul că ar fi fost eliminaţi de pe listele de delegaţi, nefiind lăsaţi să intre la Sala Capitol, locul unde ar fi trebuit să se desfăşoare alegerile. La intrarea în sală au fost aduşi agenţi de pază care au supravegheat accesul. Degeaba, însă: oamenii lui Ambruş au reuşit să forţeze intrarea, moment în care preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica, a anunţat că alegerile nu vor mai avea loc şi vor fi reprogramate. Alin Nica şi Cosmin Tabără au părăsit sala, dar votul a continuat prin ridicarea mâinii şi după plecarea lor. Statutar, nestatutar? Nu se ştie.

Raul Ambruş şi-a anunţat echipa, Alin Nica a anunţat sancţiuni

După părăsirea sălii de câtre susţinătorii lui Cosmin Tabără, alegerea lui Raul Ambruş a fost o simplă formalitate.
Acesta, de altfel, a anunţat noua echipă de conducere a PNL Timişoara, „în urma alegerilor din cadrul CCL PNL Timişoara, după respectarea tuturor paşilor statutari”. Din biroul politic local Ambruş (în fapt, echipa fostului primar al Timişoarei, Nicolae Robu) fac parte următorii: Dan Diaconu şi Adrian Radu (prim-vicepreşedinţi), Adrian Colhon, Daniela Mariş, Cristian Miclăuş, Mirel Telteu, Mihai Nastasiu, Caiţa Panici, Nicuşor Alin Sîrbu şi Mihaela Valcovici (vicepreşedinţi), Raluca Dobrescu, Octavian Doţ, Adrian Faur, Adina Grosariu, Sorin Iacobici, Ioan Mateuţ, Mihnea Ono- frei, Nicoleta Păun, Cosmin Pavlovici, Cantemir Pîrva, Adina Munteanu, Rareş Gelu Gheorghe, Claudiu Dragomir, Livian Hotico şi Ruxandra Christodorescu (membri) şi Emil Şerpe (trezorier). „Mulţumesc tuturor membrilor, pentru prezenţa de astăzi la CCL PNL Timişoara. Şedinţa a îndeplinit toate condiţiile statutare privind desfăşurarea lucrărilor, cvorumul a fost întrunit, iar şedinţa a urmat toţi paşii statutari de la început, până la sfârşit!”, a declarat Raul Ambruş.
Pe de altă parte, contracandidatul lui Ambruş, Cosmin Tabără şi-a exprimat regretul „că PNL s-a prezentat într-un asemenea mod în faţa electoratului. Aveam nevoie de unitate, mai ales după înfrângerea usturătoare de la alegerile de anul trecut”, a transmis acesta.
Liderul interimar al PNL Timiş, Alin Nica a precizat că se vor amâna şi alegerile din PNL Timiş, care erau programate pentru data de 10 iulie, „pentru că în conformitate cu statutul trebuie să fie alegeri în toate organizaţiile de municipii din judeţ”. Şi a mai anunţat şi sancţiuni pe linie de partid pentru cei care au fost implicaţi în scandalul de sâmbătă, vizaţi fiind Raul Ambruş, şeful de la Pieţe Liviu Cocean, deputatul Claudiu Chira şi fostul secretar de stat şi consilier personal al lui Nicolae Robu, Cătălin Iapă.

Demisii din echipa Ambruş

Nici nu şi-a anunţat bine Raul Ambruş noua echipă de conducere şi aceasta deja s-a şi modificat, cel puţin doi dintre membrii acesteia anunţând că renunţă la funcţii. Este vorba de Ruxandra Christodorescu şi Mihaela Valcovici. Mihaela Valcovici, fost şef al DSP Timiş, care era şi vicepreşedinte al PNL Timişoara, şi-a anunţat demisia chiar în ziua alegerilor, spunând că „întrucât modalitatea de derulare a evenimentelor nu onorează spiritul PNL”, cere „retragerea din lista actuală”. O zi mai târziu, Ruxandra Christodorescu şi-a trimis demisia semnată pe mail: „La alegerile pentru conducerea locală PNL Timişoara, programate în 3.07.2021 am candidat pentru poziţia de membru în biroul politic local PNL Timişoara în echipa candidatului Cosmin Tabără. Luând la cunoştinţă declaraţiile din presă ale domnului Raul Ambruş privind constituirea unui nou birou politic local PNL şi considerând că aceste alegeri la care face referire domnia sa nu au fost statutare, nu doresc să fac parte din acest birou politic local. În acest sens am trimis demisia semnată pe email în data de 4.07.2021”, a anunţat aceasta pe facebook. Cătălin Iapă a făcut o analiză a statutului PNL, prezentând şi procesul verbal de la şedinţa CCL Timişoara, concluzia sa fiind că alegerea echipei Ambruş a fost statutară: „întotdeauna, cei care nu ştiu să accepte înfrângerea suferită vor fi supăraţi şi vor încerca prin alte mijloace să demonstreze că se pot transforma din învinşi în învingători. Sâmbătă, chiar dacă actuala conducere interimară a PNL Timiş Nica-Groza a organizat alegerile la Municipiul Timişoara, le-au pierdut chiar înainte să înceapă şedinţa. Aproape întreaga sală nu era cu ei şi asta s-a văzut din reacţia sălii la aberaţiile de propuneri pe care le făceau. Chiar dacă preşedintele interimar Alin Nica a propus anularea şi amânarea şedinţei, sala a votat în unanimitate că şedinţa va continua şi îşi va alege noua conducere. Fiind surprins de decizia sălii, Alin a ales să părăsească sala, crezând că un om poate decide contra a 600 de oameni întruniţi regulamentar în şedinţă.
Sâmbătă au pierdut alegerile. Cu 293 voturi pentru echipa Ambruş la 15 voturi pentru echipa Tabără. Ședinţa a continuat şi a fost regulamentar ţinută. Condiţia să fie regulamentar ţinută a fost îndeplinită: pe convocator, la intrare, s-au semnat mai mult de jumătate din toţi cei înscrişi. Au fost prezenţi 644 din 914, adică 70%. (REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA, DESFĂŞURAREA ŞI CONDUCEREA ACTIVITĂŢII ORGANIZAŢIILOR LOCALE ŞI JUDEŢENE: Art. 48 Reuniunile CCL se desfăşoară regulamentar în prezenţa a jumătate plus unu din numărul total de membri.)
După ce au văzut că sala nu ascultă de ei, au mai avut nişte tentative de a opri şedinţa: subprefectul Drăgănescu a chemat poliţia să amendeze membri PNL prezenţi în sală că nu respectă distanţarea socială. A venit poliţia şi a constatat că se respectă normele impuse de legislaţie, neaplicând amenzi, aşa cum îşi dorea Drăgănescu.
Au inventat apoi povestea că au dispărut sau au fost furate 2 ştampile şi au chemat din nou poliţia. Dar poliţia a venit la faţa locului şi a văzut că ştampilele nu sunt nici dispărute şi nici furate, ci erau acolo spunându-le că dacă fac plângere riscă să fie sancţionaţi pentru că fapta nu există şi dau declaraţii false organelor de cercetare.
Nu au reuşit să oprească nici prin aceste metode descalificabile şedinţa. (...) Noul Birou Politic PNL Timişoara şi-a început deja activitatea. Mult succes Raul Ambruş şi noua echipă PNL Timişoara!”

Nica acuză implicarea lui Ludovic Orban

Preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica, acuză implicarea lui Ludovic Orban în scandalul de la Timişoara: „După ani de zile în care activitatea PNL Timiş a fost umbrită de derapajele unor lideri locali, în prima săptămână în care am ajuns să conduc filiala judeţeană, am început curăţenia în interiorul organizaţiei. Reacţiile ostile și virulente nu au întârziat să apară, iar micile găşti de interese au început să vocifereze în surdină. Poate a fost o surpriză pentru unii că sunt hotărât să reconstruiesc pe bune şi nu accept combinaţii. Cu Bucureştiul am avut o relaţie neutră pentru că sunt de părere că omul sfinţeşte locul: ne-am descurcat singuri aici, fără lumină din capitală. Pot spune că lucrurile erau pe un făgaş al normalităţii atunci când alegerile interne pentru PNL Timişoara s-au
transformat în scena unei manifestări de forţă (fizică). În sală au fost instigate să intre aproximativ 200 de persoane fără drept de vot dar cu o mare dorinţă să se impună.
Entuziaştii fără drept de vot au furat buletinele şi ştampilele, inclusiv pe cea cu numele meu şi au ocupat sala după ce am anunţat amânarea alegerilor. În incinta Filarmonicii au rămas să «voteze» persoane despre care nu ştiam nici măcar dacă au calitatea de membri PNL.
Culmea absurdului a fost atinsă când Adrian Oros, apropiatul lui Orban şi chiar însuşi Orban au încurajat continuarea simulacrului de alegeri, cu 300 de persoane în sală, dintre care cine ştie câţi erau veniţi din alte localităţi sau chiar din afara partidului. La alegeri ar fi trebuit să voteze 914 de membri legitimi, cuprinşi într-un convocator şi validaţi prin procedurile premergătoare.
Îmi cer scuze membrilor PNL, simpatizanţilor PNL şi oraşului Timişoara pentru spectacolul la care au fost martori, deşi nici eu şi nici echipa mea nu am cauzat aşa ceva.
Nu am anticipat o confruntare fizică şi am semnat contract cu o firmă de pază doar pentru asigurarea fluxului la intrare şi pentru respectarea normelor de prevenire a răspândirii Covid-19.
Nici prin cap nu mi-a trecut că, într-o ţară democratică, în oraşul Revoluţiei, 200 de oameni pot forţa uşile şi pot prelua nelegitim o conferinţă de alegeri.
Evenimentul de la Filarmonica Timişoara va rămâne o pată neagră pe obrazul PNL. La fel ca recentele alegeri PNL de la Vaslui sau de la Piteşti. În doar o săptămână, cu implicarea unor oameni de care mă dezic total, alegerile interne PNL s-au transformat într-o serie de bâlciuri violente.
Iar pentru că setea de putere personală nu poate justifica vreodată distrugerea unui partid, spun cu părere de rău că, după ziua de sâmbătă, Ludovic Orban nu mai este preşedintele meu PNL”.

Biroul lui Ambruş sau birou interimar?

Cert este că, deocamdată, alegerile pentru biroul politic al PNL Timişoara nu au fost validate. Mai mult decât atât, în şedinţa Biroului Politic Judeţean al PNL Timiş a fost votat un birou interimar de conducere pentru PNL Timişoara, birou care este condus tot de Alin Nica.
Iar validarea alegerilor cu scandal de sâmbătă rămâne la mâna conducerii naţionale a partidului. Biroul interimar al PNL Timişoara va trebui să organizeze un scrutin nou dacă alegerile vor fi declarate nestatutare, iar noul birou politic local va fi dizolvat.
Ce este sigur, momentan, e doar că alegerile pentru filiala PNL Timiş nu vor mai avea loc în 10 iulie. După ce situaţia de la Timişoara va fi tranşată, liberalii - sau ce va mai rămâne din ei - vor avea de ales pentru conducerea PNLTimiş între Alin Nica, Sorin Munteanu (primarul din Buziaş), exclusul din partid Alin Popoviciu, şi deputatul Claudiu Chira. Iar dacă aveţi impresia că aţi mai văzut spectacole asemănătoare cu ceea ce ne oferă astăzi Partidul Naţional Liberal să ştiţi că nu este doar o impresie. Am mai văzut aşa ceva la PNŢCD. Iar rezultatul a fost că acum ţărăniştii sunt împărţiţi în vreo patru-cinci partide, care împreună nu ajung la 1% din preferinţele electoratului.

George FLAVIAN