Mai are importanţă care sunt unii şi care ceilalţi?! Poate doar în viziunile lor sunt „de dreapta” ori „de stânga” pentru că, dacă par mai dezbinaţi ca oricând, politicienii noştri sunt mai otova ca niciodată.
Toţi la un loc şi fiecare în parte nu fac altceva decât să lupte pentru putere, pentru supremaţie, pentru interese de grup şi personale, care să le aducă avantaje şi profituri imediate.
Cât priveşte interesele ţării şi ale oamenilor, Dumnezeu cu mila.
Ce exemplu mai bun poate fi altul decât acest discutat, disputat şi controversat Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene?
În loc să îşi dea mâna, să pună cele mai mari valori ale naţiei la contribuţie şi să obţină în cele mai optime condiţii banii europeni, acest „plan” a fost mărul discordiei şi prilej de gâlceavă de nici nu mai ştii ce să crezi.
Desigur, „planul” a fost un bun prilej pentru cei de la putere de a trage jarul pe turta lor, dar şi de adevărat scandal pentru cei din opoziţie.
De unde se vede încă odată că de fapt pe toţi îi interesează doar propriile ambiţii şi propriile avantaje şi mai puţin ce pierde ori ce câştigă ţara.
Premierul Florin Cîţu a prezentat miercuri, în Parlament, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Documentul care prevede accesarea de fonduri din mecanismul european de redresare şi rezilienţă în valoarea de 29,2 miliarde de euro urmează să fie trimis luni la Bruxelles. Planul a dus la tensiuni între Opoziţie şi Putere, dar şi în interiorul Coaliţiei.
Prin el, România ar urma să primească cele 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi şi 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocaţi de Uniunea Europeană prin PNRR trebuie accesaţi până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanţate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie anul acesta.
Deşi premierul susţine, pe de o parte, că economia, la noi, merge foarte bine, pe de altă parte recurge masiv la împrumuturi şi se tot vorbeşte despre „îngheţarea” pensiilor şi salariilor. În acelaşi timp, Florin Cîţu susţine că pensiile şi salariile vor creşte undeva spre anul 2026, dar nu prea spune ce se întâmplă acum, în acest prezent dureros. În altă ordine de idei, cam suntem sătui de promisiunile politicienilor care merg întotdeauna spre viitor (în cinci, zece ani, unde va fi Cîţu şi cine va mai şti de el?!) şi niciodată în prezent.
Bineînţeles că întâlnirea din Parlament, între aşa-zisa putere şi aşa-zisa opoziţie, a ieşit din nou cu circ.
Alfred Simonis (PSD) a susţinut că acest plan nu are nimic în comun cu interesele României, iar Diana Şoşoacă a recitat din Eminescu, în timp ce Ludovic Orban i-a tăiat microfonul.
George Simion (AUR) se întreba de ce trebuie să mai ia românii un împrumut de 15 miliarde de euro, când la noi merg toate atât de bine? Iar Marcel Ciolacu (PSD) s-a adresat celor de la putere spunându-le că: „Sunteţi trompetele austerităţii. Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repetent”.
Circ şi la propriu, şi la figurat. Iar dacă pe vremea romanilor era „pâine şi circ”, la noi, din păcate, pe zi ce trece, este tot mai mult circ şi tot mai puţină pâine.
Petru Vasile TOMOIAGĂ