Moneda națională este într-o cădere liberă de la o zi la alta. Prețurile carburanților la pompe cresc cu rapiditate. Salariile și pensiile au fost înghețate. Prețul la energie a fost liberalizat. Alimentele sunt pe zi ce trece mai scumpe. Tot ceea ce e necesar omului de rând pentru a supraviețui, de la alimente la medicamente, sunt tot mai scumpe. Locuri de muncă, tot mai puține. Venituri din ce în ce mai mici. Pandemia își arată colții tot mai hâdă. În aceeași greșeală în care persistăm de peste un an testăm puțin, iar spitalele nu mai au locuri libere la ATI. Vaccinările merg bine pe hârtie și în comunicatele de presă, în realitate sunt deficitare, mult prea deficitare. Scandaluri peste scandaluri. Diversiuni peste diversiuni. Incendii tot mai dese în spitale. Ambulanțe care te omoară în drumul spre spital. Economia se șubrezește. Educația suferă cumplit. Nici în agricultură nu suntem ocoliți de vicisitudini. Pe ecranele televiziunilor vândute la puternicii zilei apar politicienii puterii și ne povestesc de cât de roz este totul. Opoziție nu există. PSD-ul, prin Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și ceilalți, pare sluga celor de la putere. Probabil tocmai de aceea au și ajuns în fruntea celui mai mare partid din țară. Cum a renăscut Sorin Grindeanu din propria cenușă și, hop, în fruntea PSD. Cine l-a pus? Ce îl legitimează? Că doar a plecat din PSD cu codița între picioare și călare pe zece mii de parai pe lună. De ce l-a apucat așa, brusc, dragostea de PSD, de Țară și, mai ales, de județul Timiș? Județ pentru care nu a făcut nimic și în fața căruia, dacă ar avea minim bun simț, ar trebui să se cutremure de rușine, nu să vină să facă pe marele șef. Se pare că „naftalina” de la care a fost scos Sorin Grindeanu nu miroase a naftalină, ci a cu totul altceva. Dar când cei ca Sorin Grindeanu au fost puși la conducerea PSD, e clar că opoziția e moartă.
Astfel că, în absența ei, cei de la putere, pentru că tot e „troica celor patru mârțoage”, după cum am mai spus, își fac singuri opoziție, adică în termeni fotbalistici se autofaultează, adică își dau cu „dreptul în dreapta”, aici neputând fi vorba de stânga... Astfel că, pe când țara și spitalele ard, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, „se pieptenă” cu Florian Cîțu, primul ministru, șeful său. Oare? Nu prea se vede că Vlad Voiculescu ar avea vreun șef, aici în țară, poate cel mult un susținător, în persoana lui Dacian Cioloș. Și, uite-așa, asistăm zi de zi la circoteca cu ard spitalele și ministrului Sănătății nici nu-i pasă. Și nici nu-l trage nimeni la răspundere. Că doar nu este de vină el? Nu? Da? Cine mai știe. Între timp prim-ministrul Cîțu își face curaj că el poate să remanieze din Guvern când și pe cine vrea, dar nu face nimic. Ministrul Voiculescu mai face publice niște situații zice-se cu caracter secret, iar Cîțu îi trimite Corpul de Control al Guvernului în „vizită”, după care în „contra-vizită” Voiculescu lansează zvonuri de demiterea sau demisia lui Valeriu Gheorghiță, la care Cîțu spune „pas”, pentru că este omul lui și în subordinea lui... Credeam că și Vlad Voiculescu e la fel, dar, deh, se mai înșeală omul.
În plan local, primarul Dominic Fritz, pe care l-am așteptat și l-am dorit, pentru a scăpa definitiv, adică o dată și pentru totdeauna, de Nicolae Robu, bate căi alambicate. Nu știm cine și ce-l „mână”, dar încă de mai demultișor și-a dorit carantinarea orașului. Acum spune că nu, dar tot a făcut-o. Sau a participat decisiv la ea. Nu știu de ce nu-i place să recunoască acest lucru, când prin tot ceea ce face, ori nu face, demonstrează clar că așa e. Prin noiembrie anul trecut „eram mai roșii” ca acum și nu am fost carantinați, Clujul este și el mai „roșu” ca noi și cu toate „indicațiile” pe care le-au primit, ca și noi de altfel, clujenii au refuzat carantinarea. Noi nu. E drept că Emil Boc e ceva mai clujean decât Dominic Fritz timișorean... Dar așa este când ești nevoit să alegi „răul cel mai mic”, variantă nu întotdeauna bună. După cum se vede. Zadarnic președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, încearcă cu toate puterile să lupte pentru oraș și județ, se pare, că, cel puțin deocamdată, USR-PLUS are rădăcini mai puternice în factorii decizionali, cel puțin de când ne-am ales și cu un prefect userist. Despre faptul că județul nostru a făcut cele mai multe testări și despre faptul că primim mai puține vaccinuri de cât ni se tot promit, domnul primar nu prea pomenește, în schimb, ca om politic destoinic ce este, după „contrele” avute cu Alin Nica, a pornit ofensiva împotriva lui Nicolae Bitea de la STPT, membru PNL. Halal politichie românească.

Petru Vasile TOMOIAGĂ