Să uite de Grindeanu cine poate. Eu nu pot. Și nici nu vreau. Cum spune istoria? Se zice că era pe vremea lui Lăcustă Vodă... Acum suntem în vremea lui Cîțu Vodă (Doamne, ce Vodă, și ce nume) ori Iohannis Vodă, vreme în care au înghețat pensii și salarii și înghețam și noi în casele noastre, dacă nu se milostivea de noi bunul Dumnezeu cu o iarnă mai ușoară. Dar nu e totul pierdut. Suntem doar în fe-martie, vorba omului de rând. Pandemia e în floare „și-are rădăcini mai tare”. Au venit vaccinurile. Dar s-a înrăit și COVID-ul. Trei soiuri de vaccin, nu știu câte tulpini noi de virus. Descurajantă situație. Cât îi privește pe cei care ne conduc, degringolada-i în floare. PNL - USR PLUS - UDMR încă n-au terminat hârjoneala pe ciolan. Împărțirea funcțiilor, a ciolanelor mai mici, a firimiturilor etc. Primele trei partide, scandal după scandal. UDMR tace și face. Și bine face.
Și PSD tace. Mormântal. Și, mai ales, nu face nimic. Acum e trânta pe bugetul țării și lupta-i haină și necruțătoare. Cum vor fi tocați banii țării. Și cine va primi halca cea mai grasă. Atât. Nimic altceva.
Ca să se afle în treabă, adică să se bage în seamă, vajnicul june Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte PSD, a anunţat că parlamentarii social democraţi vor depune „câteva mii de amendamente” la legea bugetului de stat, susţinând că Guvernul Florin Cîţu pune povara austerităţii pe salariaţii bugetari, pensionari, copii şi studenţi. Că doar nu o s-o pună pe cei cu pensii speciale, pe cei cu sporuri și indemnizații nesimțite. Până aici, nimic nou. Știam toate acestea pentru că e mai demultișor povestea.
Sorin Grindeanu a prezentat, pe scurt, câteva dintre amendamentele pe care PSD le va propune în Parlament la legea bugetului pe domenii precum Sănătate, Educaţie, Agricultură, amendamentele urmând a mai viza locurile de muncă şi stimularea economiei prin diverse programe. „Pot să vă spun că avem aceste amendamente pe care o parte le-am prezentat astăzi, dar sunt şi foarte multe amendamente pe fiecare judeţ în parte. Eu cred că vor fi, dacă le adunăm, câteva mii. Vedem când se intră la Parlament în procedură şi când vor veni colegii mei. În judeţul Timiş, împreună cu colegii mei parlamentari PSD, vom depune în jur de 200 de amendamente la bugetul de stat”, a mai precizat Sorin Grindeanu. Nu, zău! L-a apucat pe Grindeanu dragul de Timiș și de cele 200 de amendamente la bugetul de stat ale județului. Dar pe vremea când erați prim-ministru, chiar de acolo, de sub talpa lui Liviu Dragnea, cum de nu v-ați amintit de nici un proiect al județului, cum de nu ați venit cu nici un amendament? Cum de nu ați făcut nimica-nimicuța pentru acest județ căruia-i datorați totul? Acum vreți ca să facă Vodă Cîțu ce nu ați putut, nu ați vrut și nu ați făcut DUMNEAVOASTRĂ? Atunci nu aveați somn de Ordonanța 13, nu vă prea interesau drumurile de centură ale Timișoarei, nici stadion, nici sală polivalentă, nici spital regional, după cum spuneam, nimic-nimicuța. Acum vă dați de ceasul morții de Podul Turcesc de la Parța-Cebza pe care îl vor face alții. E bine totuși că, după ce v-au zburat pernele de pe fotoliul ministerial, ați făcut „frăție” cu Victor Ponta (alt prim-ministru de calibru cu program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Academia Națională de Informații) și nu v-ați dat bătut până când dragul Livache nu v-a uns președinte la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), cu o retribuție, se zice, de vreo zece mii de euro, acolo, așa cât să ajungă să nu mai faceți valuri. Dar, se pare, nu v-a ajuns. Cum ați mirosit gust de sânge în PSD, ați renăscut din propria ruină. Hop și dumneavoastră, de dragul celor care v-au ales, ați uitat de cele zece mii de parai și fuga-fuguța prim-vicepreședinte PSD. Să înțeleg că aici e cașcavalul mai mare? Chiar dacă nu e pe loc, cred că visați mult... Iar Marcel Ciolacu, după cum am mai spus, nici nu știe pe cine și-a adus alături... ori poate așa a fost ordinul, mai știi? Acum vine și tulbură bugetul, pentru a demonstra cât de viteaz este. Nu este. Vă spun eu și semnez.

Petru Vasile TOMOIAGĂ