Neobosiți și necruțători, vajnicii politicieni ai celor trei-patru partide, depinde de cum faceți numărătoarea, după cum bine vedeți, au isprăvit cu pritocirea bugetului pe 2021 - vorba vine - și au terminat și cu indemnizațiile și pensiile nesimțite, bașca sporurile bugetarilor pentru praf și alte impurități. Praf le-au făcut pe toate. Praf în ochi e și cu vaccinarea pe care o doresc obligatorie, dar pentru care, acum, nu au vaccinurile necesare nici pentru cei care doresc de bună voie să se vaccineze. Deci, ceva de genul vă vaccinăm vreți, nu vreți, dar deocamdată nu prea avem vaccinuri și, dacă mă gândesc mai bine, nici condițiile și personalul corespunzător pentru a face aceste operațiuni. Așa că vom trăi și vom vedea când va fi imunizată întreaga Românie.
Dar, deocamdată, se bat cu cei care nu vor să se vaccineze: ei vor să-i vaccineze cu anasâna, iar aceștia, de parcă le-ar pluti vaccinul la cap, nu vor să tacă. Din tot circul, rămâne doar scandalul. Probabil, unii chiar asta urmăresc. Pentru a trece neobservate creșterile de buget la unele instituții de forță, pe de o parte, și la condamnarea pensionarilor, pe de altă parte. Deci, pensionarii cu pensii în jurul sumei de 1.000 de lei, pe care îi copleșesc plățile pentru întreținere, pentru căldură, hrană și medicamente, după strategia înțeleaptă a Ralucăi Turcan, vor putea să mai aștepte cu aceleași pensii până prin anul 2023 (anul 2021 la început, 2022 în întregime și probabil 2023 pe la sfârșit, adică trei ani buni), când acești „binevoitori ai neamului” vor putea să le crească pensiile. Dar înainte de a o face, după decimarea Turcănească, să constate câtă brumă au mai rămas dintre ei. Și toată această nenorocire pentru pensionari când prețurile au luat-o razna încă de anul trecut și cresc, și cresc, și cresc... vorba lui Coșbuc, „care vine, vine, vine, calcă totul în picioare”. Iar ca o „bucurie” în plus, au purces și la liberalizarea energiei, liberalizare lăsată la buna voie a rechinilor din gaz și electricitate, care pot să jupoaie în voie aceleași 5-6 milioane de pensionari. Credeți că se mai sperie vreun pensionar de COVID-19, când moartea haină vine peste ei sub forma nenumăratelor nevoi care-i lovesc necruțător și-i copleșesc?
Pe de altă parte, sfâșierea ciolanului care cuprinde posturile de conducere, de la cel mai mic nivel, până la vârf, învrăjbește coaliția, formată pentru binele și bunăstarea noastră, până la sânge. Au negociat, au negociat, au negociat (a se înțelege, un troc ordinar) și au împărțit, până au ajuns la capătul împărțirii. Acum, pentru a pune definitiv mâna pe putere, vor să dea jos Avocatul Poporului, pe Renate Weber, deși se poate spune că aceasta nu a încălcat în nici un fel Constituția. S-ar putea spune că, dimpotrivă, aceasta a apărat Constituția atunci când guvernele PNL au încălcat-o. Prin ordonanțe de urgență care s-au dovedit neconforme Legii Fundamentale. Pe care doamna Renate Weber le-a atacat la Curtea Consituțională, obținând câștig de cauză. Iar rolul cheie al instituției Avocatului Poporului tocmai acesta este. E singura instituție care poate ataca la CCR pe motiv de neconstituționalitate ordonanțele de urgență. Spre deosebire de legile trecute prin Parlament, care pot fi atacate în principiu de orice persoană interesată. De la Vlădică, la opincă. Și, firește, de către grupurile parlamentare. În acest context, este extrem de interesant de văzut cum anume vor proceda partidele din coaliție pentru a forța într-un fel sau altul debarcarea doamnei Renate Weber de la conducerea importantei instituții a Avocatului Poporului. Concomitent, cei „trei ciobănei - patru chiar fiind ei” mări se vorbiră și se sfătuiră să împartă și conducerile Televiziunii Române și ale Radioului Național! Nu? Că dacă a mai rămas ceva de împărțit, împărțit să fie! Și când vă gândiți că toate acestea sunt spre binele nostru, spre bunăstarea întregului popor. Și e bine mai ales pentru pensionarii ale căror drepturi la viață nu vor mai putea fi apărate la Curtea Constituțională de nimeni, pe de o parte, iar pe de altă parte, vom asculta la posturile TV și Radio naționale cât de bine și de fericiți trăiesc ei, care vor fi nevoiți să așeze minciunile PNL, USR-PLUS și UDMR alături de celelalte care s-au strâns timp de 30 de ani. De aceiași politruci, ziși politicieni. Dar cu ceva tot se vor alege: vor vedea la TV emisiuni în care vor constata cu uimire cât de bine o duc ei și cât sunt de fericiți sub conducerea Coaliției, în timp ce la Radio vor asculta ode și imnuri închinate Partidului și bravului conducător... De cum ne urcă ei pe noi culmi de progres și civilizație!

Petru Vasile TOMOIAGĂ