Pensiile speciale ar putea deveni, în sfârșit, istorie! Cel puțin așa susține vicepremierul Dan Barna, care a reiterat că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni, și asta după ce va fi modificat statutul senatorilor și deputaților în acest sens, în cadrul unei ședințe comune a forului legislativ.
„Eliminarea tuturor pensiilor speciale este o abordare nerealistă. Abordarea noastră e cea rațională. Ne dorim ca în următoarele săptămâni să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor (...) Se poate face, nu are o problemă de constituționalitate”, a afirmat Barna la un post de televiziune.
Potrivit vicepremierului, o măsură similară urmează să fie luată și în cazul pensiile speciale pentru primari. „Ne vom mobiliza și vom modifica Codul Administrativ astfel încât să abrogăm pensiile speciale ale primarilor”, a mai spus Barna.
Cât privește celelalte pensii speciale, președintele USR a precizat că acestea vor fi vizate de „abordări specifice”.
„Luăm bucată cu bucată fiecare categorie, în funcție și de ce a spus Curtea Constituțională, astfel încât să nu mai fie respinsă întreaga lege”, a menționat Dan Barna.
Declarația liderului USR nu a surprins pe nimeni, și asta deoarece acesta s-a poziționat, în repetate rânduri, în favoarea desființării pensiilor speciale.
Dan Barna scria într-o postare pe contul său de Facebook că printre prioritățile USR pentru această sesiune parlamentară se numără și eliminarea pensiilor speciale, alături de adoptarea bugetului pe anul în curs, modificarea legilor electorale și „repararea” legilor justiției, respectiv șansa pe care România o are de a scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).
„Foarte mulți dintre voi mi-ați scris și m-ați întrebat ce facem cu pensiile speciale. Un prim răspuns este că nu vom face ce s-a făcut până acum când s-au găsit soluții în batjocură și pensiile acelea au rămas neatinse. Concret, vom constitui o comisie care să găsească, în cel mai scurt timp, o soluție inatacabilă juridic. Avem înțelegerea partenerilor de coaliție că acest subiect trebuie rezolvat urgent”, a scris Dan Barna pe contul său de Facebook.
La rândul său, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, susține că eliminarea pensiilor speciale rămâne o prioritate a actualei guvernări. Cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%, un procent semnificativ, spune ministrul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Năsui spune prin intermediul postării de pe rețeaua socială că în perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Potrivit ministrului Economiei, în prezent unele pensii ajung la valoarea de 16.000 de euro pe lună.
„În perioada 2016-2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar și pentru cetățeni ai celor mai bogate țări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună. Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viața. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament, și după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Dar aici nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă. Adică din banii noștri de taxe și impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenți politic”, a scris Claudiu Năsui, pe Facebook.
În paralel cu eliminarea pensiilor speciale, trebuie redusă impozitarea în cazul salariilor mici, mai spune ministrul Economiei. (A.B.)