Societatea Timișoara se adresează noilor parlamentari, cărora le cere să nu repete greșelile legislaturilor trecute în ceea ce privește aplicarea justiției în anumite situații. Scrisoarea deschisă transmisă de reprezentanții societății mai cuprinde și alte solicitări, printre care și punerea în practică a referendumului pentru un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Societatea Timișoara cere clasei politice, acreditată prin votul românilor din decembrie 2020, să nu facă scut împotriva justiției prin respingerea cererilor procurorilor de încuviințare a începerii urmăririi penale, a reținerii și arestării preventive a unor parlamentari, pentru a se evita repetarea unor cazuri similare celor din legislaturile trecute, precum Rovana Plumb, Victor Ponta, Dan Șova, Varujan Vosganian sau Laszlo Borbely.

Totodată, cerem punerea în practică a rezultatului referendumului pentru un Parlament unicameral cu 300 de parlamentari, o poziție contrară ilustrând desconsiderarea gravă a voinței electoratului român.

Membrii societății vor, totodată, ca Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara să fie respectat și cer depolitizarea administrației. 

Cerem blocarea accesului la funcţiile publice a demnitarilor cercetaţi penal și respectarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara din 1990, prin interzicerea accesului în funcții de demnitate publică a foștilor activiști comuniști, a membrilor și a colaboratorilor Securității.

Nu în ultimul rând, considerăm necesară depolitizarea administrației și aplicarea principiului meritocrației, prin introducerea în Constituție a unui articol care să interzică schimbarea pe criterii politice a șefilor de instituții publice. 

 

Ioana NICOLESCU