Miercuri, 4 noiembrie, Consiliul Județean Timiș a găzduit o dezbatere la nivel ministerial ce a avut destinația să accelereze punerea în operă a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii și, totodată, să găsească soluții la problemele instituțiilor și oamenilor de cultură din județul Timiș. Această dezbatere a fost ocazionată și onorată de prezența ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, la Timișoara. Ministrului i s-au alăturat reprezentanți ai instituțiilor și ONG-urilor de cultură din municipiu.


„Întâlnirea a avut ca scop întărirea relațiilor dintre factorii de decizie și beneficiarii programului. De asemenea, discuțiile de astăzi vor fi folosite ca bază pentru identificarea celor mai potrivite soluții în desfășurarea proiectului și maximizarea efectelor pozitive ale programului Timișoara 2023”, se arată într-un comunicat remis mass-media din partea biroului de comunicare al C.J.T..


În cadrul discuțiilor purtate, președintele C.J. Timiș, Alin Nica, a susținut importanță includerii pe lista de obiective a guvernului pentru anul 2023 a reabilitării Castelului Huniade din Timișoara, solicitând ministrului culturii o analiză în această direcție: „Mesajul meu a fost primit cu deschidere de către domnul ministru, iar o decizie în acest sens va fi luată după o analiză în detaliu a tot ceea ce presupune investiția. Consider că reabilitarea Castelului Huniade ar aduce un plus de valoare major întregului proiect, cu beneficii mult după anul 2023. Cu viziune, deschidere și pragmatism, chiar dacă timpul este scurt, prin investiții majore, putem da un imbold puternic culturii, care acum are de suferit de pe urma pandemiei”.


De-a lungul discuțiilor purtate la Consiliul Județean Timiș, între Ministrul Culturii și președintele Consiliului Județean Timiș, s-a luat decizia să fie demarate procedurile necesare ca în anul 2023, când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, Festivalul „George Enescu”, eveniment muzical de prestigiu mondial, să aibă loc în municipiul de pe Bega.

Cornel Seracin