Două vești ne-au tulburat (în peisajul sumbru al politicii și administrației românești) starea în care am intrat, putem spune, de 30 de ani încoace. Doi aleși, președinți de consilii județene, au anunțat că vor „rări” substanțial numărul angajaților din instituțiile pe care le vor conduce în următorii (cel puțin) patru ani. Se știe, aparatele din primării (atât la sate, cât și la comune și orașe) și consilii județene sunt deosebit de stufoase și alcătuite, într-o măsură inimaginabil de mare, din rude, pile, cunoștințe ale celor aflați vremelnic la putere, numite acolo pe criterii politice, familiale sau de gașcă.
Cei care ies din acest peisaj sunt Ilie Bolojan, proaspăt ales președinte al Consiliului Județean Bihor, și Romeo Dunca, ales în aceeași funcție la Consiliul Județean Caraș Severin. Un pic mai la nord de Timișoara și aici, în vecini, la sud-vest, iată, lucrurile se mișcă spre eficientizarea și degrevarea de cheltuieli inutile a aparatului administrativ.
Ilie Bolojan, performantul fost primar al Oradei, a anunțat că va „pune pe liber” peste 80 de angajați pe care i-a găsit la preluarea mandatului și care, pe salarii babane, taie frunze la câini.
De cealaltă parte, timișoreanul Romeo Dunca a anunțat că nu mai puțin de 500 de angajați ai CJ Caraș Severin își vor pierde slujbele bănoase și fotoliile călduțe. Economia pe care CJ Caraș Severin ar face-o doar din salariile acestora ar fi de peste 600.000 de euro lunar! Vă dați seama, stimați cititori, de dimensiunea acestui adevărat jaf din banii publici...
Cunoaștem cu toții, așa cum, sunt convins, cunosc și cei doi principali pioni ai administrației municipale și județene, Dominic Fritz, respectiv Alin Nica, că nici la noi lucrurile nu stau altfel decât le-au găsit cei doi aleși pomeniți anterior. Tocmai de aceea, ne întrebăm: pe când și la noi? Pentru că, s-a dovedit, dacă vrei, se poate!

Anton BORBELY