Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, întrebat în legătură cu majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie, că va prezenta mai multe scenarii de lucru în interiorul Guvernului, urmând a fi luată o decizie politică în legătură cu majorarea pensiilor.
„La ministerul Finanțelor lucrăm cu mai multe scenarii. Voi prezenta aceste scenarii guvernului, iar decizia va fi una politică referitoare la creșterea pensiilor. Voi prezenta aceste scenarii în funcție de evoluția încasărilor la buget”, a declarat ministrul Finanțelor.
Cîțu a precizat, însă, că toate măsurile luate până acum au fost măsuri care au arătat piețelor și investitorilor că guvernul PNL este un guvern responsabil.
„Tot ceea ce am făcut până acum a fost să evităm reducerea ratingului de țară. Toate măsurile pe care le-am luat au fost să arătăm că suntem un guvern responsabil care adminstrează finanțele țării”, a delcarat ministrul.
Întrebat despre posibilitatea de a crește taxe pentru a mări încasările la buget în condițiile în care ministerul are nevoie de bani pentru a finanța deficitul, ministrul Cîțu a răspuns că „ar fi sinucidere să creștem taxe”. În același timp, nici alte măsuri de relaxare fiscală nu sunt avute în vedere de executiv.
„În condițiile în care deficitul crește, să vii cu măsuri de relaxare fiscală ar fi foarte dificil. În același timp nu vom crește taxe. Ar fi sinucidere să creștem taxe în acest moment, indiferent de sector”, a mai precizat Florin Cîțu.
Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămână trecută că majorarea pensiilor cu 40% este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de guvernanţi.
„Vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine - mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Eu voi avea rugămintea către guvernanţi ca atunci când se va face analiza să fie o analiză care ţine cont şi de faptul că pensionarii sunt nu doar o categorie vulnerabilă şi sunt şi o categorie de foarte multe ori dezavantajată. Dacă se va putea sau nu se va putea sau cât se va putea este o întrebare la care va trebui să răspundă la momentul oportun Guvernul”, a declarat Klaus Iohannis. (A.B.)