Problemele școlilor din România nu sunt trecute cu vedere nici în această perioadă dificilă, acum, aceste probleme putându-se vedea mult mai bine. Un învățământ adaptat la nivelul cerințelor mileniului trei, lipsește, încă, în România, acum, în anul 2020, când ne aflăm la peste 30 ani de la izgonirea regimului dictaturii, educația de azi, în mare parte, păstrând urmele acelui regim. Elevii sunt încă nevoiți să ajungă la școală cu ghiozdanele pline cu caiete și cărți, în multe școli, internetul lipsește, iar profesorii au destule lipsuri materiale în școli (materialul didactic necesar predării unor lecții performante, fiind încă, în cea mai mare parte a școlilor, lipsă).
Cumplita pandemie prin care trece întregul mapamond, iată, în România nu a lăsat nici clasa politică indiferentă și, acum, în plin an electoral, oamenii politici care se află la primii pași pe tărâmul științei adminstrării unui oraș-stat, cetate, își îndreaptă atenția spre școală, cunoscând faptul că, un alt viitor pentru România nu poate fi clădit fără un învățământ modern, în acest sens dând semnale că sunt pregătiți să aducă învățământul la un nivel, cât de cât conectat cu cel al mileniului trei, așa cum în alte state cu democrații avansate există de multă vreme.
Potrivit unor date comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, aproape 2.500 elevi din zona urbană a județului Timiș (deci mulți dintre ei și din Timișoara) nu au cu ce se conecta la internet. Candidatul Alianței 2020 USR PLUS la Primăria Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, vine în întâmpinarea acestor elevi și le întinde o mână de ajutor, solicitând punerea în parctică a unui program pentru învățământ digital prin care să fie achiziționate dispozitive prin intermediul cărora toți elevii să se poată conecta la internet.


„Acești copii sunt de câteva săptămâni rupți de colegii lor, de profesorii lor. Nu știm nimic de ei. Ei nu pierd doar niște ore, ci și conexiunea cu societatea. Iar noi riscăm să creștem o generație lăsată în voia soartei. Riscăm, în anul 2020, să pierdem elementul definitoriu al civilizației moderne: educația obligatorie pentru toți copiii, indiferent de familia în care s-au născut. Nu contest decizia de a proteja sănătatea lor și a părinților și bunicilor lor. Dar închiderea școlilor până în septembrie este o intervenție atât de brutală în viața copiilor, că va trebui să urmeze un efort istoric al statului și al societății pentru a asigura în continuare dreptul lor la educație”, a scris candidatul la Primăria Timișoara, Dominic Fritz, într-o postare pe pagina personală de facebook, în finalul acestei postări lansând întrebarea: „Cât valorează viitorul?”.


Candidatul Alianței 2020 USR PLUS la Primăria Municipiului Timișoara vine cu câteva exemple ale altor administrații de municipii din România în privința educației digitale, așa cum sunt cele din Cluj-Napoca, Oradea, Reșița și arată autorităților locale că, la fel, și administrația Timișoarei poate proceda în privința dispozitivelor cu care toți elevii să se poată conecta la internet.
„Pentru Timișoara, propun un program de urgență pentru educație digitală. Într-un prim pas, trebuie să dotăm școlile cu tablete, ca să le împrumute elevilor care momentan nu au acces. Nu e ideea mea. La Cluj, s-au alocat 269.000 Euro pentru tablete. La Reșița peste 100.000 Euro. La Oradea 80.000 Euro. În Timișoara, week-end-ul trecut trebuia să se întâmple festivalul Timfloralis. Primăria a alocat peste 250.000 Euro pentru asta. Dacă la un moment dat a existat o majoritate în Consiliul Local pentru 3 zile de flori frumoase, nu putem să găsim o majoritate acum pentru o investiție adevărată, urgentă, necesară pentru elevii orașului? Cât valorează viitorul? 250.000 Euro cu siguranță, zic!”, a transmis Dominic Fritz prin intermediul unei postări publice.


Situația grea creată de pandemie a mobilizat societatea civilă în acordarea de ajutoare pentru dotarea spitalelor cu lipsuri, în tratarea noului tip de coronavirus, după acest model putându-se mobiliza și în susținerea dotării școlilor, existând deja în curs de derulare, în organizarea Fundației Comunitare Timișoara, o campanie de donații.
„Mă gândesc cu mare îngrijorare la copiii din familii defavorizate care sunt efectiv separați pentru luni de zile nu doar de actul educațional, ci și de contactul cu mediul social al școlii. Trebuie găsite urgent soluții pentru a preveni izolarea totală acestor copii. Un pas necesar pe termen scurt este conectarea cu tehnologie. Dacă aveți un laptop sau o tabletă funcțională, sau dacă știți firme care au hardware nefolosit, scrieți un mail la cei de la Fundația Comunitară Timișoara.
Sunt foarte recunoscător că avem o societate civilă în Timișoara care acționează repede acolo unde sunt nevoi și unde statul se mișcă prea încet”, mai consemnează Dominic Fritz într-o postare pe pagina personală de facebook.

Cornel S.
Foto: www.facebook.com/dominicprimar