România se află încă în plină stare de urgență decretată ca măsură de prevenire a infectării populației cu noul tip de coronavirus. Luni, 27 aprilie, autoritățile competente au publicat cea de-a zecea ordonanță militară, ordonanță care pare a fi mai permisivă în privința circulației persoanelor cu vârsta de 65 ani, dar care prelungește măsura suspendării zborurilor între România și câteva țări din Europa și de pe alte continente. De asemenea, în noua ordonanță este prevăzut că, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, câteva articole din ordonanțele 3 și 4 își încetează aplicabilitatea.

Articolul 1 din Ordonanța Militară numărul 10 se referă la circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani și specifică:
(1) Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în situațiile prevăzute mai jos.
(2) Indiferent de intervalul orar, circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi, precum și în condițiile art. 1 alin. (1), (2) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat;
c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

(3) În intervalele orare 7,00-11,00 și 19,00-22,00 circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive:
a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condițiile art. 1 alin. (3) și (5) din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare;
b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
c) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), precum și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

(4) Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute la alin. (2) și (3) se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 4 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare.

(5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pentru ca operatorii economici să ajute persoanele cu vârsta de 65 ani, ministrul Afacerilor Interne din România, Marcel Vela, când a dat citire ordonanței militare numărul 10, a precizat că, „operatorii economici care comercializează alimente și produse de strictă necesitate și care-și desfășoară activitatea în condițiile dispuse prin ordonanțele militare în perioada stării de urgență își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura,cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în cele două intervale orare de care am amintit, șapte-unsprezece și nouăsprezece-douăzeci și două”.

În articolul 3 al noii ordonanțe, se face referire la prelungirea suspendării zborurilor:
(1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020 până la data de 11 mai 2020 inclusiv.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Italia și din această țară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.

(4) Se prelungește măsura suspendării zborurilor spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020 până la data de 14 mai 2020 inclusiv.

(5) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Articolul 5 al ordonanței militare numărul 10 face precizări cu privire la câteva articole din ordonanțele 3 și 4 și precizează că la data publicării ordonanței militare numărul 10 în Monitorul Oficial al României, Partea I, își încetează aplicabilitatea:
a) prevederile art. 2 și art. 3 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, cu modificările ulterioare;
b) prevederile art. 1 și art. 2 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, cu modificările ulterioare.
Întreaga Ordonanță Militară numărul 10, din 27 aprilie 2020, poate fi citită online, în întregime, în Monitorul Oficial al României, www.monitoruloficial.ro/.

Până marți, 28 aprilie, ora 13, pe teritoriul României, au fost confirmate 11.616 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus), dintre care, 3.404 au fost declarate vindecate și externate. Până acum, marți, 28 aprilie 2020, ora 13, 650 persoane diagnosticate cu infecție COVID-19, internate în spitalele diferitelor municipii din România, au fost declarate decedate.
Potrivit unei note de presă ce a fost expediată de Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, până marți, 28 aprilie, 221 persoane din județulTimiș au fost externate de la Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, 1 persoană de la Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj și 8 persoane de la Maternitatea Bega, după ce au trecut printr-o dublă testare cu rezultat negativ. Potrivit aceleiași note de presă, la Spitalul de Boli Infecţioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara sunt internate 124 persoane iar la Maternitatea Bega sunt 5 persoane, confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 1.963 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.247 în Italia, 560 în Spania, 28 în Franța, 30 în Germania, 69 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg și Suedia.De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până în data de 28 aprilie la ora 13, 87cetățeni români aflați în străinătate, 27 în Italia,18 în Franța, 26 în Marea Britanie, 8 în Spania, 3 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.
Pentru recomandări și alte informații, cetățenii sunt invitați să apeleze numărul TELVERDE - 0800.800.358, care nu este un număr de urgență, ci o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
Până la data de 27 aprilie 2020, au fost raportate 1.073.367 cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus în Uniunea Europeană / Spațiul Economic European și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Cornel S.