Vineri, 3 aprilie 2020, Consiliul Județean Timiș a adoptat o nouă măsură importantă într-o ședință extraordinară: rectificarea bugetului județului, prin care se prevede alocarea unei sume de 4.000.000 lei luptei împotriva noului tip de coronavirus.

În contextul în care, multe dintre acțiunile culturale și sportive prevăzute în agendele județului, nu se vor mai desfășura în prima parte a acestui an, consilierii județeni au decis să transfere 2,5 milioane de lei (de la cultură) și un milion de lei (de la sport) pentru cazarea medicilor, pentru spitale și dezinfecția drumurilor județene. Suma de 500.000 lei se afla deja în bugetul de rezervă al județului.
Astfel, Consiliul Județean Timiș va achiziționa servicii hoteliere destinate cadrelor medicale, pentru ca să aibă unde să se odihnească între ture sau gărzi, fără a-și pune în pericol propriile familii. Măsura a fost luată în urma solicitării Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Ținând cont de faptul că în domeniul public și privat al județului Timiș nu sunt imobile care pot fi puse la dispoziție cu titlu gratuit, ca spații de cazare, s-a hotărât achiziționarea unor servicii hoteliere la regim de 3 stele. Valoarea maximă a cazării se ridică la 230 lei/zi/persoană + 70 de lei/zi/persoană pentru catering. Valoarea totală estimativă a achiziției pentru o perioadă de 14 zile este de 420.000 lei cu TVA. Hotărârea va avea aplicabilitate pe întreaga perioadă a decretării stării de urgență pe teritoriul României.


„Știm cât de important este să ne protejăm medicii, cei care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Prin hotărârea de astăzi, vom oferi cazare și masă unui număr de 100 de cadre medicale, la solicitarea lor. Înțelegem riscul la care își supun familiile prin natura meseriei și încercăm să le facem viața mai ușoară”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.


De asemenea, prin rectificare, se alocă suma de 150.000 lei Spitalului Municipal din Lugoj, pentru achiziționarea kit-urilor de testare pentru SARS-CoV-2/Covid-19. Testele vor fi prelucrate cu un aparat de tip real-time polymerase chain reaction (timp-real de reacție în lanț a polimerazei), care a ajuns deja la Lugoj în urma unei colaborări dintre unitatea spitalicească și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.

Rectificarea bugetară adoptată vineri, 3 aprilie, prevede și următoarele alocări:
- 1.580.000 lei I.S.U. Timiș, pentru achiziționarea de echipamente de protecție pentru toate instituțiile implicate la nivel județean în combaterea epidemiei;
- 1.000.000 lei Spitalului Județean, în vederea cumpărării a 75 de ventilatoare mecanice;
- 600.000 lei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru măsuri împotriva infectării cu noul coronavirus;
- 150.000 lei Spitalului Municipal Timișoara, pentru achiziționarea de kit-uri;
- 100.000 lei pentru dezinfecția pe drumurile județene din interiorul localităților.

Hotărârile luate în ședința extraordinară de vineri, 3 aprilie, nu sunt singurele măsuri adoptate de către C.J. Timiș în lupta cu noul tip de coronavirus. Sume importante de bani au fost alocate în repetate rânduri spitalelor din Timișoara, pentru echipamente și teste. De asemenea, de finanțare au beneficiat și Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, în vederea creșterii capacității de carantinare a celor care se întorc în țară din zonele de risc.

Cornel S.