Până sâmbătă, 14 martie 2020, pe teritoriul României, au fost confirmate 102 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID - 19 (coronavirus). Dintre cei 102 cetățeni care au contactat virusul, șase sunt declarați vindecați și au fost externați.
Persoanele infectate cu COVID-19 (coronavirus) sunt internate în spitale din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța și se află sub supraveghere medicală permanentă. Starea de sănătate generală a pacienților este bună, cu excepția bărbatului internat la spitalul „Victor Babeș”, care a prezentat complicații, dar a cărui stare este ameliorată.
Situația pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.652 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID - 19 (coronavirus). Alte 14.573 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până în 14 martie 2020, la nivel național, au fost prelucrate 2.929 de teste. Dintre acestea, 2.827 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.
Până în prezent, au fost înregistrate 33 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.
În Italia a fost înregistrat decesul unui cetățean român diagnosticat cu infecție cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente.


În cadrul ședinței de sâmbătă, 14 martie 2020, a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție, care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați, în momentul în care, la apelul acestor persoane, intervin pentru a repara rețelele de utilități (de telefonie, de energie electrică, de alimentare cu gaz).
În aceeași ședință a Comitetului au fost aduse explicații referitoare la „contactul apropiat”, din expresia „contact apropriat al unui caz confirmat”, astfel:
1. - persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19;
2. - persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu COVID-19, de exemplu, o strângere de mână, neurmată imediat de igiena mâinilor;
3. - persoana care a avut contact direct, neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19, exemplu, în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuși;
4. - persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de doi metri și pe o durată de peste 15 minute;
5. - persoana care s-a aflat în aceeași încăpere, exemplu, sală de clasă, sală de ședință, sală de așteptare din spital, cu un caz de COVID-19, timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri;
6. - persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.


Tot sâmbătă, 14 martie 2020, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat câteva decizii, printre care:
1. Se aprobă instituirea izolării la domiciliu, în locația declarată la intrarea în țară, pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate, cel puțin, 500 de cazuri de infecții cu COVID-19, începând de astăzi, de la ora 21, ora intrării în România fie pe cale aeriană sau rutieră. Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei ce sosesc în țară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la propunerea grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică;
2. Obligația Inspectoratelor Teritoriale de Muncă de a veghea modul de implementare a măsurilor impuse în hotărârea numărul 7, din 11 martie 2020 a Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasări la, și de la locul de muncă.
3. Se suspendă, până la data de 31 martie 2020, organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme.


Referitor combaterea epidemiei de coronavirus și măsurile ce vor fi luate în continuare de autorități, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut duminică, 15 martie, câteva declarații la sediul M.A.I.. Ministrul a făcut un apel la calm și solidaritate, în condițiile în care urmează să fie decretată, la începutul acestei săptămâni, pe teritoriul României, starea de urgență pentru a permite alocarea de resurse suplimentare în lupta împotriva răspândirii coronavirusului.


„Știu că instituirea stării de urgență presupune pentru toți schimbarea modului de viață, dar și-un moment de frică sau de neînțelegere. Trebuie să conștientizăm cu toții că acest lucru este spre binele nostru, al tuturor. Vreau să fac un apel la calm și solidaritate. Este momentul să fim uniți, să fim toleranți și să ajutăm, fiecare, după puteri. Instituțiile statului suntem și vom fi la datorie. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea și prevenirea infecției cu noul coronavirus. Este o măsură care vine în sprijinul autorităților pentru a putea acționa în sprijinul cetățenilor”, a declarat Vela.


În apariția sa publică, ministrul Afacerilor Interne a mai spus, referindu-se la pandemia de coronavirus care traversează România că „situația este sub control, tocmai pentru că am luat măsuri din timp”.
Prin intermediul unui buletin de presă al grupului de Comunicare Strategică se transmite cetățenilor României să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE - 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Cornel S.