Senatul a respins Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban privind organizarea alegerilor anticipate. Actul normativ prevede că românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate, indiferent de domiciliu, dublarea numărului de parlamentari, dar și stabilirea cadrului legal pentru organizarea alegerilor anticipate.
Ordonanța este contestată de PSD, Pro România și ALDE, partide care au cerut avocatului poporului să atace OUG la Curtea Constituțională. Plenul Senatului a respins cu 86 de voturi „pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi „împotrivă” (PNL, USR) ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis la Camera Deputaților, care este for decizional. Liderii PSD, Pro România și ALDE i-au trimis o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cer să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate. Scrisoarea este semnată de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. Printre altele, OUG prevede trei zile de vot pentru diaspora. Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare datei votării. Pentru diaspora sunt prevăzute, prin OUG, 12 parlamentari, față de șase câți erau până acum.
Potrivit ordonanței, românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”. De asemenea, se mai prevede înjumătățirea numărului semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.

Anton BORBELY