Alianța Vestului (AVE), un proiect comun semnat de primarii orașelor Timișoara, Cluj-Napoca, Arad și Oradea (Nicolae Robu, Emil Boc, Gheorghe Falcă și Ilie Bolojan), este adusă din nou în atenția opiniei publice. Înființată în 8 decembrie 2018 ca un parteneriat între cele patru municipii, organizația are scopul de a contribui la dezvoltarea acestora prin atragerea de fonduri și prin proiecte comune. La un an de la înființare, un deputat PSD de Cluj acuză semnatarii acesteia de ineficiență, manipulare politică și promisiuni nerespectate. 

Zero fonduri europene atrase, zero realizări, zero demersuri și kilometri din autostrada promisă, care urma să conecteze cele patru orașe, Timişoara – Arad – Cluj-Napoca - Oradea. Practic, clujenii au plătit 160.000 de mii de euro într-un an pentru un simplu exercițiu de PR electoral.

De două luni, cei patru edili au la dispoziție și suportul Guvernului PNL, însă nici în această perioadă, nu am văzut vreo măsură concretă pentru dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional, pentru urgentarea realizării trenului de mare viteză între cele patru orașe.

Vrem fonduri europene atrase, domnilor primari, nu promisiuni nerespectate și conferințe de presă electorale. A trecut un an și nu ați realizat nimic, în condițiile în care teoretic proiectul alianței este generos. Revigorați alianța sau asumați-vă eșecul!” transmite deputatul PSD, Horia Nasra, printr-un comunicat de presă. 

Sediul alianței trebuia să fie în Timișoara, iar conducerea acesteia urma să se facă prin rotație, printr-un mandat de un an. Doar că asociația nu există din punct de vedere legal, pentru că nu fost înregistrată.  

S-a schimbat legislația, a apărut noul Cod Administrativ. Prin urmare, documentația pe care o aveam depusă pentru emiterea hotărârii judecătorești de înființare juridică a trebuit refăcută”, a spus primarul Timișoarei în luna octombrie. 

 

Ioana NICOLESCU