Opoziția reacționează la măsurile antieducație ale guvernanților, semnalul opoziției parlamentare fiind dat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, care susține că Ministerul Educației se pregătește să emită un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, inclusiv din rândul posturilor didactice.

La această intenție a ministerului, opoziția nu a rămas indiferentă, deputatul liberal Marilen Pirtea, Coordonator al Comisiei de Educație din P.N.L. considerând că, „tăierea a 1.000 de posturi din învățământ îngroapă și mai mult sistemul de învățământ preuniversitar. Măsura vine pe un deficit major de cadre didactice. Niciun considerent financiar nu poate justifica reducerea de posturi în sistemul școlar preuniversitar public”, pregătirea acelui ordin indicând, în opinia deputatului liberal, „un moment critic ce poate amplifica problema lipsei resursei umane de calitate”.

Așadar, gafele repetate ale guvernanților, care prin neglijența și nepăsarea lor au condus la absența unor finanțări indispensabile pentru prezența olimpicilor din România la concursurile mondiale, nesprijinirea profesorilor în organizarea consfătuirilor naționale școlare, greșelile din manuale școlare, acum, iată, intenția de a pregăti un ordin pentru tăierea a 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, au adus solidaritatea între liberalii din România și Federația Sindicatelor din Educație.

„Pierderea de posturi ar veni pe o lipsă cronică de profesori bine pregătiți, cât și de personal nedidactic competent. Măsura ar fi în totală opoziție cu nevoile reale ale școlii românești, prima urgență fiind creșterea numărului de profesori titulari bine pregătiți”, afirmă Coordonatorul Comisiei de Educație din P.N.L., deputatul liberal de Timiș, Marilen Pirtea.

Un alt semnal de alarmă ce apare ca urmare a acestei posibile viitoare măsuri, se referă la orele care se atribuiau până acum personalului didactic calificat, în regim de plată cu ora, existând riscul ca acestea să fie predate din acest an de necalificați. De asemenea, este foarte posibil să se ajungă la situații de imposibilitate a asigurării plăților pentru sumele cuvenite cadrelor didactice din activitatea prestată în regim de plata cu ora, subliniază Pirtea: „Guvernanții refuză să privească educația în termeni de investiție de viitor, activitatea acestora decăzând către calcule strict contabilicești, cu reduceri masive de posturi, fără evaluarea efectelor și fără explicații publice”.

Profesorul Pirtea atrage atenția asupra faptului că responsabilii de azi din Ministerul Educației, greșesc și persistă în această greșeală, de a nu majora costul standard per elev, acest cost fiind indicatorul esențial care arată nivelul investiției și al implicării autorităților în educație. „În continuare, guvernul preferă să taie din posturi, în loc să insiste a majora acest cost standard per elev, știut fiind că suntem la coada clasamentului european în această privință. De exemplu, suntem devansați de Bulgaria, unde suma alocată este de 1.000 de euro anual, față de 800 în România. Situația este cu atât mai critică dacă ne uităm la exemplul Cehiei și al Poloniei, unde costul standard per elev este de 2.000 de euro”, susține deputatul liberal de Timiș, Coordonatorul Comisiei de Educație din P.N.L., Rector al Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea. 

Cornel Seracin