Pentru că la meeting-ul de vineri, 10 august, ce s-a desfășurat la București, meeting care a solidarizat diaspora română și românii din țară împotriva abuzurilor puterii, au avut loc incidente între forțele de ordine și manifestanți, Alina Gorghiu, senator P.N.L. Timiș, va depune luni, 13 august, o interpelare adresată ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, pornind de la informațiile oferite de presă, potrivit cărora șefa internelor ar fi coordonat operațiunea violentă de vineri seară împotriva manifestanților pașnici din București.

Prin această interpelare, ministrului Carmen Dan i se vor solicita informații detaliate, inclusiv asupra modului în care s-a implicat în perioada anterioară în pregătirea acțiunilor Jandarmeriei din 10 august, având în vedere modul lipsit de pofesionalism în care evenimentele au fost lăsate să degenereze. De asemenea, ministrului i se va cere, prin această interpelare, să ofere explicații clare cu privire la propria activitate din perioada meeting-ului și un raport detaliat asupra celor întâmplate. 

„D-na Carmen Dan are datoria să spună dacă a fost sau nu în noaptea de vineri spre sâmbătă în sediul Ministerului Afacerilor Interne și dacă a gestionat, în orice fel, intervenția violentă a Jandarmeriei la protestul Diasporei. Nu este normal ca în Piața Victoriei să fie atacați și fugăriți de către autorități, cu gaze, tunuri de apă și scutieri, 100.000 de manifestanți, să se ajungă ca sute de persoane să aibă nevoie de asistență medicală pentru ca la bilanțul de a doua zi Jandarmeria să precizeze că pentru instigatori și provocatori abia au reușit să deschidă câteva dosare penale. Se sfidează în felul acesta orice fel de logică. Este cel puțin o mare lipsă de profesionalism, dar probabil că sunt și elemente mai grave care țin de domeniul Codului Penal. Demisia ministrului Carmen Dan este obligatorie mai ales dacă ea nu va colabora cu Parlamentul și nu va da informații cuprinzătoare prin răspunsul la această interpelare. Depunerea acestei interpelări nu exclude faptul că opoziția va recurge și la alte forme de exercitare a controlului parlamentar, dar aceasta este cea mai rapidă și cea care nu poate fi obstrucționată de majoritatea parlamentară”, a transmis biroul de presă al P.N.L. Timiș, prin intermdiul unui comunicat mass-media.

Între timp, Ministrul de Interne, Carmen Dan, a recunoscut că a fost la Minister în timpul intervenției din 10 august. Reprezentanta național-liberalilor de Timiș, în Parlamentul României, întreabă, „ce a făcut acolo?”” șefa internelor și speră că va primi răspuns în această privință. E necesar ca interpelarea să primească un răspuns oficial, pentru a lămuri lucrurile în mod clar. 

Cornel Seracin