Partidul Naţional Liberal lansează campania „Opreşte furtul lor! Sunt banii tăi de pensie”, prin care vrea să informeze cetăţenii despre intenţia PSD de a muta banii din pilonul II de pensii în sistemul public, transferând astfel peste 9 miliarde de euro în sistemul public.

„Guvernul ne anunţă că pregăteşte sau că are în dezbatere un proiect de lege prin care să reglementeze, spun ei, pilonul II de pensii. Eu cred că avem nevoie de explicaţii din punctul acesta de vedere pentru că din ceea ce se observă domnul Dragnea, Tăriceanu şi restul coaliţiei, de guvernare, pregătesc exact aceeaşi păcăleală”, a declarat vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu.

PNL atrage atenţia românilor că banii cu care contribuim în Pilonul I sunt banii cu care se plătesc salariile actuale, iar banii din Pilonul II sunt banii de care vor beneficia aceştia când vor ieşi la pensie.

„Banii din pilonul II de pensii sunt ai românilor, îi poţi lăsa moştenire. Banii pe care statul îi adună de la cetăţeni la pilonul I de pensii, plăteşte pensiile de acum. Acesta nu este un fond de acumulare. Practic toate sumele pe care noi le contribuim la Pilonul I, la sfârşitul lunii dispar. Se plătesc pensiile. Banii pe care îi contribuim la Pilonul II sunt acolo, sunt ai noştrii şi vom beneficia de ei când noi ieşim la pensie”, precizează Vîlceanu.

Pentru campanie s-au pregătit 3.000 de voluntari, care se vor deplasa în oraşe şi comune pentru a informa cetăţenii şi două milioane de pliante care se vor distribui în toată ţara.

De asemenea se vor desfăşura şi campanii online şi se vor strânge semnături din partea susţinătorilor. Campania se va termina la sfârşitul lunii iunie, iar la final se va depune în parlament o propunere legislativă care să prevadă creşterea de 6% şi 8% a contribuţiei la Pilonul II. „Noi sperăm să fie votată, dacă nu, sigur în momentul în care vom ajunge la guvernare, şi sigur vom ajunge, o să promovăm această lege”, susţin liberalii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că zvonurile privind intenţia Executivului de a introduce „contributivitate zero” la pilonul II de pensii reprezintă „o prostie şi o minciună”, afirmând că nu există un proiect oficial care să prevadă reforma sistemului de pensii. (A.B.)