Măsura vine ca urmare a „continuării acțiunilor sinucigașe din punct de vedere politic” ale conducerii liberalilor din județ

Mai mulți aleși locai ai Partidului Național Liberal filiala Timiș (primari, viceprimari, consilieri județeni și locali), constituiți în Grupul pentru Reformă și Acțiune Liberală (GRAL), au anunțat, prin intermediul unui comunicat, faptul că nu vor mai răspunde convocărilor de participare la ședințele Biroului Permanent Județean. Explicația e simplă – „Grupul pentru Reformă și Acțiune Liberală (GRAL) (...) își exprimă revolta față de continuarea acțiunilor sinucigașe din punct de vedere politic ale conducerii PNL Timiș în cadrul organizației PNL Sânnicolau Mare” – și a fost consecința unei întâlniri pe care grupul a avut-o la Gătaia.

„Grupul nostru a acționat, acționează și va acționa permanent pentru unitatea și performanța partidului nostru, Partidul Național Liberal – se arată în comunicatul emis la capătul întâlnirii. Toate acțiunile noastre s-au desfășurat în acest sens, pentru stabilirea unei comunicări corecte cu conducerea Biroului Politic Județean Timiș al PNL. Întâlnirea cu primarii PNL de la Gottlob organizată de conducerea PNL Timiș la care grupul nostru a participat este ultima dovadă în acest sens, iar acest comunicat vine în continuarea acestei atitudini constructive a grupului nostru.

De aceea condamnăm ferm faptul că, în loc să gestioneze organizațiile nefuncționale ale partidului, conducerea vremelnică și contestată continuă să fragmenteze organizația locală a partidului din Sânnicolau Mare unde, după ce a înlocuit unul din cei mai performanți președinți de organizație, primarul Dănuț Groza, încearcă,  prin amenințări cu excluderea, să distrugă echipa consilierilor locali PNL. 

Toate aceste acțiuni nu sunt benefice partidului, care ar trebui să se concentreze pe constituirea ca alternativă viabilă la guvernarea actuală și nu pe eliminarea puținilor aleși locali care i-au mai rămas în județul Timiș doar pentru că aceștia au o altă viziune asupra viitorului filialei decât conducerea acesteia.

Drept pentru care, până când conducerea PNL Timiș va dovedi că dorește unitatea și performanța partidului, ne vom abține de la a mai participa la solicitările și convocările BPJ, care este nereprezentativ pentru membrii PNL Timiș”.

 

De unde a pornit totul...

 

Până la această decizie, nemulțumirile din PNL au răbufnit, uneori mai izolate, alteori mai vehemente și concertate, în special privind modul în care este condusă filiala de către președintele Nicolae Robu, primarul Timișoarei. Cei care nu și-au ținut „ciocul mic” au fost, rând pe rând, îndepărtați de la conducerea organizațiilor locale pe care le-au condus. Unul dintre aceștia este și Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare. De aici a pornit scânteia care a aprins acest ultim conflict, mai precis de la modul în care a fost înlăturat Dănuț Groza de la conducerea PNL Sânnicolau Mare. Trebuie specificat că Groza provine din fostul PDL, partid care a fuzionat cu PNL. 

La finalul lunii octombrie a anului trecut, Constantin Avram Stănușoiu (vechi „adversar” politic și de campanii electorale al lui Dănuț Groza, acesta din urmă reușind la scoruri uriașe să-și obțină mandatele de primar al Sânnicolaului Mare în defavoarea lui Stănușoiu) a devenit președinte al PNL Sânnicolau Mare. De fapt, el a deținut această funcție în organizația orășenească și înainte de fuziunea cu PDL.

Acum, după cum declara Dănuț Groza în presa vremii de la momentul alegerilor interne din organizație, susținute în 31 octombrie 2017, scrutinul nu a fost legal, pentru că nici el – vă reamintim, primar al orașului Sânnicolau Mare –, dar nici consilierii locali liberali nu au fost convocați. Cu toate că așa se impune, având în vedere nu doar calitatea lor de membri ai PNL Sânnicolau Mare, cât și cea de aleși locali.

Cu toate acestea, alegerile au fost validate, iar adversarii președintelui unic de la Timișoara păreau puși cu „botul pe labe”.

Chit că a fost pârât la Vasile Blaga, fostul lider al PNL, Nicolae Robu e bine mersi, iar președinții maziliți din funcții continuă să se lupte, până acum cel puțin cu morile de vânt.

Și să nu uităm că numai numărul primarilor liberali care fac parte din GRAL se ridică la 20. O sumă impresionantă, totuși, în condițiile în care, la ultimele alegeri locale, PSD și-a tăiat partea leului.

Pe de altă parte, este vorba și de alte zeci de aleși locali, persoane care au adus puncte electorale filialei județene, plasând-o, la nivel de județ Timiș cel puțin, peste media pe țară. Asta în timp ce la Timișoara, se știe, unde președintele PNL și-a axat exclusiv campania, s-a obținut cel mai rușinos scor din istoria postdecembristă a liberalilor.

 

Nu vede, nu aude...

 

Cu toate că voci dintre cele mai autorizate (cum ar fi Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi – fost candidat la președinția organizației județene, Petru Roman, primarul orașului Deta, Dănuț Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare) critică modul în care este condusă filiala și felul în care alege președintele ei să-și impună punctul de vedere, Nicolae Robu nici nu vede ce se întâmplă și nici nu aude ce se strigă cu voce din ce în ce mai puternică.

Ba, potrivit colegilor din presa locală, apasă pedala și trece la amenințări: „Nu o să mai tolerăm mult această atitudine din partea unui număr foarte, foarte redus de persoane. Știm exact despre ce e vorba, îi numeri pe degetele unei mâini și nu-ți trebuie toate, pe cei care provoacă toată această imagine negativă. Am fost extrem de înțelegător cu ei, dar nu va merge la nesfârșit așa. Consilierii locali din Sânnicolau Mare și primarul de acolo deocamdată nu sunt acolo de capul lor, ci sunt reprezentanți ai PNL. Dacă nu conștientizează asta, n-au decât să plece din partid. Noi nu i-am dat afară, nu i-am sancționat cu nimic, nici măcar cu avertisment, și eu m-am opus în permanență sancționării lor, pentru că în BPJ nu există atâta înțelegere din partea colegilor, câtă există la mine.

Eu am fost mereu îngăduitor, am fost mereu tolerant, le-am cerut, și greu am putut să-i conving, să nu trecem la nicio sancțiune, nici măcar la avertisment. Dar să funcționeze cineva paralel cu partidul și să se pretindă membru, nu se poate”, a spus Robu.

Una la mână: domnul primar are, se pare, 20 de degete la o mână, de-i ajunge una să-i numere pe „dizidenți”.

Doi la mână: luați scorurile obținute de fiecare dintre primarii PNL din GRAL și comparați-le cu cel al primarului ales de un procent infim dintre alegătorii timșeni prezenți la urne în anul 2016, la „locale”.

Trei la mână: își permite PNL Timiș (de fapt, Nicolae Robu, mai precis) să lase filiala fără o serie de primari cu notorietate, apreciați de oameni și buni gospodari cu doi ani înainte de alegerile locale; e clar, dacă acești oameni vor candida, indiferent dacă pe liste de partid sau independenți, sunt șanse mari ca viitorii candidați PNL care vor fi băgați în „gura lupului” să piardă cu brio în fața lor.

Și ca să vedeți ce „împăciuitor” este Nicolae Robu, uitați aici un răspuns cu referire la doi dintre cei mai cunoscuți primari din GRAL: „Cu Dănuț Groza și cu Petru Roman nu am avut nicio discuție, dar le-am transmis și lor SMS-uri, așa cum le transmit tuturor primarilor PNL. Ei nu au răspuns niciodată, s-au comportat de multă vreme ca și cum n-ar avea nimic în comun cu PNL, ba dimpotrivă, s-au comportat mai rău decât se comportă PSD-iștii la adresa PNL”.

Acesta este, doamnelor și domnilor, „dialogul” pe care îl promovează președintele pretins liberal al unei filiale PNL din România zilelor noastre. Prin SMS. Poate le-o fi scris și pe Facebook, cine știe?

Singura replică, reprodusă de colegii din presa locală din luarea de poziție a președintelui PNL Timiș, Nicolae Robu, care ne face să credem că mai există speranță în filiala timișeană este aceasta: „Fiecare suportă consecințele faptelor și declarațiilor sale”. Așa să fie, dom’ președinte!

Anton BORBELY