Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi, și-a depus ieri, în cadrul ședinței Biroului Județean al PNL Timiș, candidatura la funcția de președinte al filialei. Alegerile pentru stabilirea noii conduceri vor avea loc în 22 aprilie, după ce, la nivelul fiecărei organizații locale, se vor încheia alegerile interne.
Trebuie precizat că numărul delegaților pe care fiecare organizație îi va trimite la Timișoara s-a hotărât, la propunerea președintelui interimar al PNL, pe baza numărului de voturi obținute la ultimele alegeri și nu pe baza procentelor obținute. Astfel, deși Timișoara s-a situat, din punctul de vedere al procentelor, pe ultimul loc în județ, ea va trimite cei mai mulți delegați, pentru că a avut cel mai mare număr de voturi. Actualul președinte interimar încearcă, astfel, să-și mascheze eșecul din alegeri, ascunzându-se în spatele faptului că Timișoara poate oricând obține mai multe voturi decât celelalte orașe și comune din județ, unde PNL a obținut procente mai mari decât în reședința de județ.
Revenind la ședința de Birou Județean de ieri, proaspătul candidat la funcția de președinte al PNL Timiș, Alin Nica, ne-a declarat: „Președintele interimar al PNL a stabilit numărul de delegați ai fiecărei organizații după cum a crezut că e mai avantajos pentru el. A luat principiul «meritocratic» că numărul de voturi aduse este cel care contează. Chiar dacă ai avut un procent de 50-60% la alegeri și ai câștigat alegeri, ai, practic, un număr mai mic de delegați, pentru că ai fost într-o comună cu un număr mai mic de populație. Timișoara evident că are numărul cel mai mare de voturi, dar nu și procentul cel mai mare. După această logică, Cătălin Predoiu, la București, ar trebui să fie premiantul PNL, deși a ieșit doar pe locul trei, dar a adus cel mai mare număr de voturi pentru partid la alegerile parlamentare. Recomandarea Biroului Național al PNL, care a dat o decizie în acest sens, a fost ca 50% să conteze numărul de voturi aduse și 50% să conteze procentul de voturi în stabilirea delegaților. Adică, să se țină cont și de mărimea organizației, dar și de performanța din alegeri. Recomandarea aceasta însă nu este obligatorie, iar președintele interimar a ținut cont doar de acel criteriu în care Timișoara este avantajată. Dacă se lua în calcul procentul, Timișoara era sub media județeană ca și procentaj și dintre primari era penultimul ca procent.
Eu mi-am depus oficial candidatura și am spus că fac acest lucru pentru că trebuie, nu pentru a candida împotriva unui om. Partidul Național Liberal are nevoie de competiție pentru a merge înainte, nu de unanimități. Le-am spus colegilor din Biroul Județean că voi candida și mă voi lupta până la capăt pentru a dezavua modul nesimțit de a face politică al unor politicieni actuali, împotriva obrăzniciei din politică, împotriva tupeului, lucruri pe care oamenii le detestă la politicienii de astăzi.
Rămân în continuare încrezător, pentru că Biroul care a votat este format în principal de oamenii președintelui interimar, însă nu acest lucru va da rezultatul alegerilor. Nu Biroul va vota în final, ci vor fi delegații care își pot schimba părerea. Lucrurile sunt departe de a fi hotărâte. Iar eu nu voi renunța sub nici o formă, pentru că nu mai vreau să mă complac în tăceri vinovate sau în complicități rușinoase. Nu vreau să mă complac în astfel de chestiuni așa cum o fac, poate, unii dintre colegi. Dacă noi «coafăm» rezultatele alegerilor după bunul nostru plac, astfel încât să ne fie favorabile, ne furăm căciula singuri. Oamenii nu asta așteaptă de la noi. Oamenii așteaptă să fim creativi, să fim novatori, să venim cu ceva nou, nu să lâncezim în comportamente repetabile și în obiceiuri uzate.
Când mi-am depus candidatura, le-am prezentat colegilor mei un fel de scrisoare de intenție. Le-am propus să facem un exercițiu de sinceritate, pentru că eu așa am pornit atunci când m-am hotărât să candidez. Și mi-am pus câteva întrebări: este bine cum merg lucrurile astăzi în PNL Timiș? – răspunsul a fost că nu; avem speranțe că se pot schimba lucrurile, mergând în aceeași direcție? – răspunsul meu a fost, iarăși, nu. Și atunci, ce poate face un liberal responsabil, când primește aceste răspunsuri? Nu poate face altceva decât să se implice, să acționeze, pentru că aceasta este esența liberalismului: să spui ceea ce crezi, să acționezi, să faci.
Eu candidez pentru că nu vreau ca aceia care cred că lucrurile nu merg bine în organizația noastră, când fac acest lucru, să fie considerați că atacă. Noi nu atacăm o persoană sau o idee, ci avem dreptul de a contrazice, nu încercăm să demolăm, noi, cei care credem că lucrurile nu merg bine în PNL Timiș, un om sau o idee, ci avem dreptul de a critica, fără ca această critică să fie considerată o ieșire dușmănoasă”.
Anton BORBELY