În loc de mediere și soluții, adâncirea conflictului

Președintele Klaus Iohannis s-a adresat, marți, Parlamentului României, pe tema care dezbină societatea românească în aceste zile: lupta anticorupție, incriminarea/dezincriminarea abuzului în serviciu, soluțiile pentru ieșirea din criză.

Discursul președintelui, însă, departe de a fi unul care să ducă la o mediere, a arătat cât de grav este clivajul din societatea românească, unde președintele și principalul partid de guvernământ se situează pe poziții complet contrare, fără ca vreunul să intenționeze să facă un pas spre rezolvarea situației. Conform președintelui, destituirea ministrului Justiției „ar fi prea puțin”. Altfel spus, chiar dacă recunoaște victoria PSD în alegeri, chiar dacă ordonanța 13 a fost retrasă și chiar dacă ministrul Justiției va fi înlocuit, strada să rămână afară. 

 

Fragmente din discursul președintelui

 

„M-aș fi adresat și Guvernului, dar este ocupat, dar nu-i bai, la ei am fost deja”.

„Președinții celor două Camere acreditează ideea că eu nu aș digera rezultatul votului. Cică aș dori răsturnarea guvernului legitim. Nu. Fals! Ați câștigat! Acum guvernați! Dar nu oricum. Legiferați pentru România, nu pentru un grup de politicieni penali. Lumea v-a votat pentru că v-a crezut. (...)  E nevoie de o guvernare transparentă, predictibilă. Nu vă bateți joc de România! Nu puneți România în dificultate, păstrați trendul ascendent. Păstrați creșterea economică. Sunt așteptări mari de la partenerii noștri internaționali”.

„O importantă cercetare sociologică realizată în ultimele zile arată că 80% dintre români sunt de părere că ţara merge într-o direcţie greşită. Cum s-a ajuns aici la numai o lună după alegeri? În 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor și domnilor, cu o ciudată strategie tip kamikaze, a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societății românești. A promis în campanie ceva și în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grija ce-ați avut-o se vede că nu a fost cea declarată în campanie. Nu prosperitatea poporului român a fost prima prioritate, grija primă a fost să vă ocupați de dosarele penalilor și românii sunt indignați și revoltați. Asta e situația. Unii mulțumiți, unii nemulțumiți. Ce facem dragilor?”

„Retragerea ordonanței 13 și eventual demiterea chinuită a unui ministru e cu certitudine prea puțin. Alegeri anticipate însă sunt în această fază prea mult. Asta e marja de manevră. Cine trebuie să vină cu soluția? Păi în mod natural cel care a creat problema. PSD!”

„Românii au ieșit în stradă și au readus lumina în procesul democratic. Democrația trebuie ținută vie, democrația trebuie apărată zi de zi, revigorată, democrația nu e niciodată de la sine înțeleasă și pentru multă democrație e nevoie de multă educație. Îi felicit pe părinții care și-au dus copiii în piața Victoriei pentru o lecție autentică de democrație. Să păstrăm așadar democrația vie și țara curată, la propriu și la figurat, pentru generațiile care vin după noi, pentru viitorul României”.

„Doamnelor și domnilor, ce fel de națiune vrem să fim? Vrem să fim o națiune puternică, prosperă, o națiune care își construiește un stat de drept și îl respectă, o națiune care se poate mândri cu o justiție independentă, o națiune unde autoritățile colaborează loial, o națiune cu un parlament puternic, cu un guvern performant sau vrem să fim o națiune slabă, disprețuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câțiva din situații dificile, pe câțiva politicieni? Merită România acest sacrificiu pentru câțiva politicieni? Asta este întrebarea. Acesta este scopul referendumului. O națiune puternică se contruiește cu politicieni integri și credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România și asta, cred, își doresc românii. Asta este întrebarea. Ce fel de națiune vrem să fim? Și pentru a afla realmente voința suverană a poporului român, voi convoca acest referendum. Aștept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului, voi convoca referendumul”.

 

Reacția premierului Sorin Grindeanu

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că nu a fost prezent la discursul președintelui Iohannis, deoarece nu a fost invitat: „Nu am fost prezent. Neavând, așa cum am spus, nici eu, nici ceilalți o invitație. Președintele a vrut să se adreseze Parlamentului și asta s-a întâmplat. Dacă eram parlamentar, nu sunt, probabil că eram în sală”. De asemenea, referindu-se la discursul președintelui, Sorin Grindeanu a declarat că el ar fi făcut un îndemn la calm, stabilitate şi la revenirea la normalitate: „Nu-mi permit eu să fac observaţii despre ce spune preşedintele României sau altcineva. Aş fi făcut un îndemn la calm, la stabilitate, la revenire la normalitate. Mai mult de atât, eu nu am ce să comentez vizavi de discursul preşedintelui”, a spus Grindeanu.

 

Gestul ALDE și PSD – o mârlănie

 

Parlamentarii PSD și ALDE au părăsit sala de plen unde Klaus Iohannis a ținut discursul cu privire la modificările legislaţiei penale iniţiate de Executiv. „Ați obosit deja? Ghinion!”, a fost reacția lui Klaus Iohannis. 

Gestul parlamentarilor puterii vine ca un protest la ieșirea în stradă a lui Klaus Iohannis alături de protestatari și la implicarea sa în jocul politic, în locul găsirii unor soluții de mediere. Totuși, gestul PSD și ALDE este unul reprobabil, întrucât în politică răspunsul la o mârlănie nu trebuie să fie niciodată altă mârlănie. Din păcate România încă este corijentă la capitolul înțelegerii a ceea ce presupune democrația.

Delia GRIGORE