Renunţarea la funcţii survine chiar dacă în comuna pe care Alin Nica o conduce, Dudeştii Noi, PNL a obţinut la votul pentru Consiliul Județean al cincilea cel mai bun procentaj din judeţ: 59%

În luna aprilie, atunci când PNL şi-a desemnat candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş la alegerile din 5 iunie, în persoana deputatului Alin Popoviciu, la nivelul conducerii judeţene s-a iscat un mic cutremur. Alin Nica, vicepreşedinte al partidului şi membru în Comitetul Executiv Judeţean şi-a prezentat demisia. Nemulţumit de nominalizare, Alin Nica a renunţat, astfel, la funcţiile pe care le deţinea la nivelul filialei judeţene Timiş a PNL. El a lăsat la latitudinea celor doi copreşedinţi momentul în care această demisie să fie făcută publică, dar pentru că nu a dorit să influenţeze negativ imaginea PNL înainte de alegerile locale a cerut ca acest lucru să se întâmple după scrutinul din 5 iunie.

Astfel, la prima şedinţă de după alegerile din 5 iunie, când la nivelul filialei PNL s-a făcut o analiză a rezultatelor scrutinului, Alin Nica şi-a activat demisia şi în faţa celorlalţi colegi de partid. 

Am stat de vorbă cu Alin Nica pe acest subiect, iar primarul comunei Dudeştii Noi ne-a declarat: „Eu mi-am dat demisia înainte de alegeri, acum doar o anunţ public. Nu am dorit ca gestul meu să se răsfrângă asupra partidului, mai ales că ne aflam în faţa unui scrutin deosebit de important. M-a mirat foarte mult acea primă şedinţă de după alegeri. Mulți colegii de-ai mei au spus că PNL a obţinut rezultate bune şi nimeni parcă nu vedea de fapt înfrângerea pe care partidul a suferit-o în 5 iunie. În ceea ce priveşte nominalizarea lui Alin Popoviciu pentru funcţia de preşedinte al CJT, eu nu am fost de acord cu ea de la bun început, motiv pentru care am şi demisionat din funcţiile pe care le-am deţinut. Revenind la şedinţă, am luat cuvântul şi am arătat că majoritatea celor 12 primari din colegiul lui Alin Popoviciu, pe care el se baza cel mai mult, au obţinut procente mai puţine la alegerile pentru Consiliul Judeţean decât la cele pentru consiliile locale. Mai mult, unii au obţinut procente și chiar voturi mai puține decât la alegerile precedente, din anul 2012. Am mai specificat faptul că a fost un păcat că nu s-a ţinut cont de faptul că în municipiul Timişoara oamenii votează în cunoştinţă de cauză, iar când le propui un candidat precum cel pe care l-a avut PNL te poţi aştepta la asemenea rezultate. Este păcat să neglijezi un electorat precum cel timişorean în favoarea unei minorităţi. 

S-a greşit, de asemenea, că nu s-a luat în calcul impactul pe care o nominalizare precum cea a lui Alin Popoviciu o poate avea. Dacă PSD-ul a luat măsurile ce se impun sub aspectul integrității, nu înțeleg de ce PNL-ul, pentru care criteriile de integritate reprezintă principalul stindard în încercarea de reformă a clasei politice, a făcut exact contrariul. De aceea, PNL a luat, în Timişoara şi majoritatea celorlalte oraşe ale judeţului, mai puţine voturi pentru Consiliul Judeţean decât pentru consiliile locale.

În ceea ce mă priveşte, consider că mi-am făcut datoria. La alegerile pentru Consiliul Judeţean Timiş, PNL a obţinut, în Dudeştii Noi, 59% din voturi, ceea ce înseamnă al cincilea cel mai bun rezultat dintre organizaţiile din judeţul Timiş. Mai mult, atât cât mi-a permis timpul, am sprijinit candidaţii PNL la funcţiile de primari în mai multe localităţi. Pentru că nu am ţinut ranchiună, am decis să fac publică acum decizia de a demisiona, pe care, repet, am pus-o în practică în chiar ziua nominalizării lui Alin Popoviciu ca şi candidat la funcţia de preşedinte al CJ Timiş.

Pentru că nimeni din PNL Timiş nu şi-a asumat eşecul acestor alegeri, am considerat, la nivel simbolic, să fac eu acest pas, chiar dacă nu am fost candidat pe lista PNL la Consiliul Judeţean. Am dorit să arăt discordanţa dintre o reacţie firească (ce ar fi trebuit să apară) şi realitatea modului în care se face încă politică, vădit contrar aşteptărilor cetăţenilor”.

Întrebat care consideră că este soluţia pentru ieşirea din situaţia în care se găseşte PNL, Alin Nica ne-a răspuns: „Soluţia pe care o văd în acest moment este cea de a organiza urgent alegeri interne în filiala Timiş a PNL şi stabilirea unei conduceri unice. Aceasta cred că trebuie să fie soluţia şi la nivel naţional, pentru că ceea ce s-a întâmplat la nivelul conducerii naţionale a influenţat în mod negativ pentru PNL rezultatul alegerilor locale din 5 iunie. Trebuie să scăpăm urgent de deșeurile politice ale ultimilor 26 de ani. Oamenii din această parte de țară așteaptă în primul rând de la PNL să facă un exercițiu de igienă politică”.

Anton BORBELY