În ședința de astăzi a Consiliului Județean Timiș, Sorin Cociobea a primit vot pozitiv pentru excludere, mai exact: 21 au spus „DA”, doi – „NU”, au existat patru abțineri și șapte buletine de vot anulate. Astfel, postul rămâne vacant și nu se știe ce partid îl va ocupa. Nu au lipsit amenințările cu plângeri penale, conflicte și răspunsuri acide din partea un consilieri prezenți.
Conflictul a început prin faptul că Sorin Cociobea a cerut să i se explice sub ce formă poate fi încadrat pe listele PSD ca și ales în 2012. „Am văzut o întreagă pledoarie în acest referat, mă trimite şi la articolul numărul opt din Legea 14/ 2003, legat de care un cetăţean nu poate face parte din mai multe partide politice. În ceea ce mă privește, asta nu s-a întâmplat niciodată. Eu m-am înscris în PSD, în baza acelei ordonanţe 55 care, astăzi, este declarată neconstituţională şi care nu mai există. Acel articol unic spune foarte clar că aleşii judeţeni îşi pot exprima în scris opţiunea fără ca aceştia să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, a spus acesta.
Sorin Cociobea – ales pe listele PDL, a ales să treacă la un alt partid, fiind convins că nu își va pierde mandatul. Înainte de Paști, el a părăsit Partidul Social Democrat, susținând că a ales să se „vindece de cancer” prin eliberare și că va deveni independent.
Dreptul la replică nu a întârziat, iar secretarul CJT, Ioan Dănuț Ardelean a răspuns că „Sigur că aţi fost ales pe listele PDL. Dar prin ordonanţa 55 a fost suspendat articolul privind statutul alegeşilor locali pe perioada cât această lege a fost în vigoare, 45 de zile. Fiecare dintre dumneavoastră putea să opteze fără să se aplice această sancţiune. În condiţiile în care aţi plecat de la partidul pe listele căruia aţi fost ales, aţi optat pentru a deveni membru al unui alt partid. În aceste condiții, prin faptul că aţi înregistrat o cerere de înscriere la partid, s-a considerat că aţi demisionat. Legea spune că un cetăţean nu poate fi membru la două partide. Dacă vă pierdeţi calitatea de membru din al doilea partid se aplică aceeaşi sancţiune de piedere a calității de membru de partid.”
Până la urmă, Sorin Cocioba a plecat de la CJT la fel de nelămurit. Acesta nu a primit un răspuns Unde scrie în această lege că am fost ales pe listele PSD? De cine se constată?

„Voi face anumite plângeri penale pentru că nu mi se pare corect să supui la vot secret o astfel de acțiune. Pentru unii – mumă, pentru unii – ciumă. Este clar că acțiunea este un atac asupra unui consilier județean. Întoarcerea lui Marcel Mihoc, cu mine independent și cu ceilalți, cei din PSD  încep să aibă probleme cu majoritatea în CJT. Constat că este o acțiune ilegală. Votul secret – temă clară de la partid. Ei sunt conștienți că este un abuz și o greșeală. Eu mi-aș fi dorit ca Partidul Social Democrat să se vindece de «cancer». M-am vindecat prin acea eliberare. Ei hotărăsc când să se «vindece» și dacă pot. După ce se redactează hotărârea, timp de zece zile Contenciosul administrativ va spune dacă eu am dreptate sau CJT”, a declarat fostul consilier județean PSD, Sorin Cocioba.
    Proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului de consilier județean al lui Sorin Cociobea – ca urmare a încetării acestui drept – a fost avizat favorabil de trei comisii: Economică, Administrație publică locală și Agricultură și Dezvoltare Rurală, în timp ce patru au dat aviz nefavorabil: Cultură, Învățământ, Tinert și Sport — Sănătate și Protecția Socială; Urbanism, Amenajarea teritorului, lucrările publice și protecția mediului și Relații cooperare externă și internă —.
Președintele CJT, Titu Bojin, a declarat că „Domnul Cociobea a fost exclus. Îmi pare rău pentru că pleacă un coleg de la noi, el a ales drumul de a pleca din PSD. El a ales poziția pe care a adoptat-o. știe ce face. Noi ne vom vedea de treabă în continuare, propunerea fiind agreată și de cei din opoziție. Îmi doresc să nu mai fie alte excluderi, dar acolo unde va fi disciplină și seriozitate nu se va întâmpla asta. Dacă PNL va veni cu o propunere asemănătoare, fiți convinși că vom fi de acord, este tema partidului să poată vadă ce să facă .”

Conform spuselor vicepreședintelui CJT, Marian Vasile, legile statului sunt importante și nu regulile PSD. „Atunci când domnul Cociobea a trecut la PSD, nimeni nu ne-a întrebat pe noi nimic. Aşa cum s-a precizat deja, OUG 55 a fost declarată neconstituțională şi văd că PSD tărăgănează lucrurile pentru a clarifica acest aspect. Există legea în vigoare cu numărul 393 în privința aleșilor locali, ce induce nişte incertitudini legale. După noi, nu este foarte clar dacă PSD poate să îl excludă pe domnul Cociobea în situația în care el nu a candidat pe lista PSD. Se va ajunge la un proces. Fiecare dintre consilieri va trebui să îşi asume ce se întâmplă pe acest «tărâm incert». Noi, ca şi grup PNL, nu vom lua parte la un asemenea demers. Este problema PSD”, a concluzionat acesta.
Alexandru Virgil STOICA