Măsura prefectului Mihai Ritivoiu de a ataca în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Județean Timiș privind repartizarea sumelor defalcate din TVA către unitățile administrativ-teritoriale din județ a provocat un val de reacții din partea a 24 de primari timișeni, nemulțumiți că nu vor putea vota bugetul pentru acest an an, atât timp cât hotărîrea este în instanță.

Decizia atacării în contencios a unei astfel de hotărâri a CJT constituie o premieră în administrația timișeană, prefectul răspunzând unei contestații venite din partea PSD. Același partid l-a acuzat pe Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, că a împărtțit banii pe criterii politice, alocând sume mai mari UAT-urilor ale căror edili sunt din PNL sau pe cale să treacă la liberali.

Tocmai acest din urmă aspect, al migrării unor primari către PNL, provoacă mari tensiuni în scanadalul declanșat de prefectul PSD. Social-democrații susțin că repartizarea banilor s-a făcut pe criterii politice, fiind privilegiați primarii PNL.

În același timp, însă, au primit sume considerabile și UAT-uri conduse de edili din PSD sau din alte partide. Mergând pe această logică, se naște fireasca întrebare: vor trece acești primari la PNL, mai ales că nu și-au arătat deocamdată o eventuală nemulțumire vizavi de împărțirea banilor?

Parcurgând tabelul repartizării sumelor și către localitățile unde nu sunt edili liberali, întâlnim mari surprize: lista este destul de lungă, iar numărul primarilor susceptibili de a trece la PNL, judecând după acest criteriu, este foarte consistentă.

Astfel, s-au alocat sume importante pentru următoarele localități care nu au edili PNL: Recaș, Birda, Becicherecu Mic, Boldur, Bucovăț, Cărpiniș, Cenei, Comloșu Mare, Coșteiu, Denta, Giarmata, Giera, Margina, Mănăștiur, Nițchidorf, Periam, Racovița, Remetea Mare, Sânmartinu Sârbesc, Victor Vlad Delamarina. Majoritatea au primari PSD, în două cazuri fiind vorba de PMP.

Rămânând în logica repartizării pe criterii politice, este de așteptat ca măcar o parte dintre primarii localităților menționate să își anunțe în perioada imediat următoare intrarea în PNL. Explicația sumelor consistente este este dată ori de faptul că au primit bani în compensare pentru că nu au drumuri comunale ori că și-au negociat deja intrarea în PNL. În acest din urmă caz, este de așteptat să asistăm în curând la o lovitură spectaculoasă pe scena politică locală.Iar asta nu mai poate fi blocată de prefect!