Nemulțumiți de demersul prefectului PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, de a ataca în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Județean Timiș privind repartizarea sumelor defalcate din TVA către unitățile administrativ-teritoriale din județ, 24 de primari PNL și vicepreședintele CJT Alexandru Proteasa au cerut joi dimineață o întâlnire cu conducerea prefecturii. Principala consecință a procesului este că nici o localitate din Timiș nu își va putea vota bugetul pe 2024 atât timp cât hotărârea de consiliu județean este blocată în instanță. S-a discutat, dar nu s-a ajuns la nici o concluzie. Soluția propusă de prefectul Mihai Ritivoiu este abrogarea hotărârii aprobate de CJT cu majoritate de voturi și adoptarea alteia noi, care să aibă și girul consilierilor județeni de la PSD și USR. Mihai Ritivoiu a declarat că procesul poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, iar ca soluție la blocajul tuturor administrațiilor locale din Timiș, inclusiv a celor conduse de PSD sau USR, ne-a îndemnat să ne adresăm primarilor liberali.

Menționăm că situația atacării în contencios a unei astfel de hotărâri a CJT constituie o premieră în administrația timișeană. Ca argument, prefectul Timișului, care a blocat bugetele pentru că i-au cerut-o consilierii județeni PSD, a invocat situația din județul Vâlcea, unde un prefect PNL a atacat o hotărâre de consiliu județean asemănătoare și a câștigat.

Cei 24 de primari nemulțumiți sunt din localitățile: Gătaia, Lovrin, Gottlob, Moravița, Teremia Mare, Știuca, Voiteg, Darova, Otelec, Sânnicolau Mare, Jebel, Moșnița, Pădureni, Lenauheim, Dudeștii Noi, Tormac, Buziaș, Parța, Topolovățu Mare, Biled, Bethausen, Livezile, Banloc, Fibiș. Ca reprezentant al lor a vorbit Dănuț Groza, primarul din Sânnicolau, care a explicat că întâlnirea cu prefectul nu i-a lămurit asupra problemelor de legalitate din hotărârea de consiliu județean. „Poate că eu, la Sânnicolau, sau cei din comunele periurbane nu vom avea probleme cu banii, dar 95% din localități depind de acești bani, sunt comune care și-au propus să facă plata ajutoarelor pentru persoanele cu handicap sau să cofinanțeze proiectele din fonduri europene. În condițiile în care majoritatea consilierilor județeni a votat într-un fel, nu văd unde este problema. Se vede din avion că e o decizie politică. Sper ca PSD să își asume decizia. Pasul următor va fi să ne luăm fiecare avocat și să intervenim ca parte în proces”, a spus Dănuț Groza.