Liderul PNL Timiș Alin Nica, președinte al CJ Timiș, a avut zilele trecute o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. În timpul întrevederii private desfășurate după vizitarea expoziției Brâncuși de la Muzeul de Artă din Timișoara, președintele PNL Timiș Alin Nica și-a exprimat aprecierea pentru eforturile pe care președinta Republicii Moldova le face pentru integrarea europeană și a amintit demersurile pe care le-a făcut pentru a sprijini poporul frate de peste Prut.

„I-am mulțumit doamnei președinte Maia Sandu pentru că a acceptat invitația de a ne onora cu vizita sa la MNArt, muzeul CJT aflat în avanpostul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am avut o discuție deschisă și extrem de sinceră mai ales că suntem parte a aceleași familii politice și împărtășim aceleași valori democratice și știm că actualul context geo-politic este tot mai complicat, de aceea, mai ales în acest an 2024 al alegerilor europene este crucial să depunem eforturi concertate, pentru a contracara războiul hibrid actual și discursul anti-european”, a declarat Alin Nica.

În cadrul activității sale la Comitetului European al Regiunilor, în 2023, Nica a fost raportor pentru avizul „Viitorul Parteneriatului Estic din perspectivă locală și regională”. În cadrul acestui aviz, liderul liberal a cerut o implicare mai puternică a autorităților locale și regionale la conceperea priorităților de cooperare cu impact teritorial - inclusiv în materie de energie, conectivitate de transport, mediu, climă și am solicitat implementarea proiectului pentru Academia de Administrație Publică Locală și Regională în Parteneriatul Estic, care să consolideze capacitatea administrativă a autorităților locale și regionale din Parteneriatul Estic. „Cred cu tărie că prin promovarea transparenței și a bunelor practici de guvernare, vom putea contribui la combaterea corupției și la realizarea reformelor de descentralizare”, a mai spus președintele PNL Timiș.

Cei doi lideri politici au căzut de acord că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare și reformare în următorii ani, cu sprijinul Uniunii Europene și a tuturor țărilor membre. Procesul de aderare va crește nivelul de trai din țară, astfel că cetățenii Republicii Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă. „Am susținut fără echivoc faptul că România este și va rămâne cel mai mare susținător al Republicii Moldova, inclusiv cu asistență financiară și tehnică la nivelul administrațiilor locale”, a amintit Nica. Județul Timiș, prin Consiliul Județean Timiș sprijină Raionul Nisporeni încă din anul 2014, prin diverse proiecte: tabere școlare, schimburi culturale, proiecte de sănătate, infrastructură: în anul 2022 a fost oferit sprijin financiar în achiziționarea unui aparat radiologic digital, modern la Spitalul Raional Nisporeni, care a îmbunătățit calitatea serviciilor medicale oferite populației (90.000 euro); în anul 2023, a fost aprobat sprijinul financiar pentru modernizarea și reconstrucția Școlii de muzică din orașul Nisporeni (peste 360.000 euro), proiect aflat în implementare pe parcursul acestui an. „Încă de când eram primar în comuna Dudeștii Noi, am sprijinit eforturile de modernizare ale autorităților locale: am finanțat dotarea cu mobilier a școlii din satul Cojuşna, raionul Străşeni, cu care avem un Acord de Cooperare în domenii diverse (administrație publică locală, învățământ, cultură, sport)”, a amintit Alin Nica.