- Cum se vede colaborarea cu PSD și USR? Este posibilă o coaliție?

Alin Nica: Colaborarea cu PSD nu a fost și nu va fi una ușoară, dacă va mai fi cazul. PSD e același de pe vremea lui Dragnea, s-a cosmetizat imaginea, dar apucăturile unor membri au rămas aceleași. Sub straturile groase de fard stau la pândă aceleași condamnabile deprinderi și atroce insensibilități. În colaborarea cu PSD, PNL s-a sacrificat de dragul stabilității. Unui mastodont ca PSD, doar PNL îi putea pune stavilă la guvernare, așa cum s-a și văzut în mai multe situații, chiar dacă unii au creat impresia că PNL are un rol secundar, nefiind la fel de agresiv în planul comunicării publice ca PSD. Este evident pentru toată lumea că această colaborare la guvernare era singura variantă viabilă, într-un context politic, social și de securitate foarte dificil. Dar 2024 ar putea schimba lucrurile. De aici, de la Timișoara, nu vedem cu ochi buni această asociere nefirească doctrinar, dar înțelegem necesitatea sa temporară.
USR a ratat o imensă șansă atunci când a ieșit de la guvernare. Din dorința de a majora amplitudinea competențelor administrative, a sfârșit prin a se transforma într-un partid de târgoveți, de veleitari ai lumii politice, aruncând din când în când petarde și fumigene. Purgatoriul opoziției sper să le nuanțeze atitudinea și limbajul bălțat, să îi învețe să fie un partid responsabil.

- Care este situația PNL la nivel național? PNL s-a stabilizat în sondaje în jurul valorii de 22% conform ultimelor cercetări sociologice.

Alin Nica: Pentru PNL, testul major va fi dat de alegerile europarlamentare. În funcție de rezultat, prevăd două căi. Dacă vom păstra un scor cu 2 în față și minim poziția secundă în alegeri, atunci colaborarea cu PSD va fi necesară. Altfel, cred că va urma o repoziționare rapidă a partidului în favoarea unei drepte unite, la fel ca în 2014, pentru a nu repeta scenariul din 2000, pe care, evident, PSD și-l dorește. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, PSD vrea să câștige tot, nu dorește ca PNL să-i sufle în ceafă și să intre cu candidatul său în turul II la prezidențiale. Evident că o rupere de PSD inclusiv în ceea ce privește actul guvernamental după europarlamentare înseamnă și o nouă conducere la nivelul partidului. În oricare dintre ipoteze, va conta candidatul pe care îl vom avea la alegerile prezidențiale. În jurul lui se va contura noua conducere a PNL.

- Se conturează posibili candidați pentru prezidențiale? Va fi un candidat comun din partea unei alianțe de partide?

Alin Nica: Discutăm, evident, aceste subiecte în interiorul partidului, decizia însă se va lua după alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024. Cam așa a stabilit dreapta candidatul și în 2004 și în 2014 și am avut succes. Văd trei potențiali candidați în momentul de față: Nicolae Ciucă, Emil Boc și Ilie Bolojan. Deci avem de unde alege. PSD nu cred că va scăpa de obsesia de a avea candidat propriu la președinție în persoana președintelui partidului. Cred că Marcel Ciolacu simte că i se va propune această candidatură în interior tocmai pentru a i se da un brânci pe scări, unii stând la cotitură să pună mâna pe partid. Dacă va accepta să candideze, în orice variantă, că va câștiga sau nu, funcția de președinte PSD se eliberează. Candidat comun din partea unei alianțe de dreapta văd destul de probabil în situația ruperii de PSD. În această variantă, o coalizare a dreptei în jurul candidatului PNL va fi în mare măsură câștigătoare și ar asigura o guvernare stabilă pentru următorii 4 ani.