PNL insistă ca echilibrarea bugetară să plece de la reducerea cheltuielilor statului și nu de la împovărarea mediului de afaceri. Liberalii spun că în situații de acest gen este important să susții mediul de afaceri și să crești locurile de muncă. O creștere a taxelor riscă să aibă un efect complet invers, respectiv închiderea firmelor și reducerea locurilor de muncă.

„Ideile aduse în discuție de colegii de la PSD lovesc din păcate în firmele mici și mijlocii, respectiv în capitalul românesc. Nu putem admite așa ceva, dacă suntem responsabili. Este nevoie, așadar, de multă chibzuință și de analize tehnice detaliate privind impactul pentru fiecare sector în parte. Eu consider că discuțiile la nivelul liderilor PNL și PSD, respectiv al Coaliției trebuie să continue”, spune președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Din punctul său de vedere, țara are nevoie de soluții de guvernare. „Suntem oameni serioși și vom depăși, toți, momentele care uneori au o încărcătură emoțională mai mare. Nu sunt decizii ușoare, dar ele trebuie luate cu calm și mai ales cu atenția de a nu destabiliza acum o economie care are șanse mari de dezvoltare. Putem înțelege tensiunea premierului Ciolacu în a lua o măsură sau alta. Dar în final ceea ce trebuie să conteze este responsabilitatea față de actul guvernării. Atunci când PSD și PNL au decis să guverneze împreună și-au asumat să o facă și în condiții dificile. Noi rămânem fideli principiilor liberale și susținem în continuare necesitatea ca măsurile de echilibrare bugetară să nu afecteze mediul de afaceri. Măsurile guvernamentale trebuie îndreptate către eficientizarea statului prin eliminarea risipei. Guvernul trebuie să țină cont și de opinia mediului de afaceri. Politica economică trebuie făcută în parteneriat cu companiile private – nu împotriva lor, nu ignorându-le”, a mai spus vicepreședintele național al PNL, Alin Nica.

„PNL rămâne principalul susținător al mediului de afaceri. Nu există niciun alt partid care, de-a lungul timpului, să fi sprijinit mai mult companiile private. Pretenția partidelor din opoziție că pot reprezenta mai bine decât PNL mediul privat e ridicolă. Este esențial ca echilibrarea bugetară să înceapă cu aparatul de stat. Statul face o cură de slăbire, așa cum arată clar reducerea cheltuielilor publice, respectiv limitarea cheltuielilor în ministere, agenții guvernamentale și companii de stat, inclusiv reducerea numărului de posturi de conducere. Coaliția trebuie să se ocupe de guvernare, nu de dispute. Românii vor judeca și PNL și PSD după rezultatele guvernării așadar avem nevoie de maturitate politică, iar PNL promovează abordările raționale, ponderate. Atunci când există dispute, câștigă extremiștii. Partidul Național Liberal refuză să creeze culoar de creștere pentru extremism și invită PSD să aibă aceeași abordare”, a conchis Nica.