Încă de la înfiinţare, (Decret Regal nr.4822 din 11.11.1920), Şcoala Politehnică din Timişoara s-a arătat deschisă, atât pentru tinerii doritori să se formeze pentru o carieră inginerească, cât şi pentru colaborarea cu toate instituţiile publice şi entităţilor din mediul de afaceri, care şi-au dorit dezvoltarea oraşului şi a regiunii Banat.
De multă vreme Timişoara este apreciată în toată Europa ca fiind un frumos oraş universitar. Prin vocea Rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin DRĂGAN, care s-a adresat primul studenţilor şi invitaţilor prezenţi la Ceremonia de deschidere a noului an universitar, s-a putut percepe garanţia continuităţii tradiţiei „celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din vestul ţării”, de a fi mereu deschisă. Evenimentele derulate la Timişoara în perioada 23-25 septembrie 2022, sub interesantul generic „StartUPT - Bun venit în Universul Politehnicii!”, au atras, din mai multe motive, atenţia timişorenilor, şi nu numai. Pe lângă momentele formale, de regulă create cu asemenea prilejuri, a surprins plăcut frecventa prezenţă şi implicare a multor reprezentanţi ai companiilor timişorene, beneficiari direcţi ai absolvenţilor. Unul dintre partenerii importanţi ai Universităţii, a prezentat, în premieră în Romania, un monopost complet electric, o maşină competiţională din Campionatul complet electric FIA Formula E, sezonul 2021 – 2022.
Pe lângă atracţia revoluţionarei soluţii tehnice, studenţii „boboci”, alături de toţi ceilalţi participanţi prezenţi pe stadionul „Ştiinţa”, au avut bucuria de a-l avea la festivităţi şi la volanul monopostului, pe celebrul Nick Heifeld, fost pilot de Formula 1.
Demonstraţiile realizate sâmbătă (24.09.a.c.) pe bulevardul Vasile Pârvan au atras foarte mulţi cetăţeni ai oraşului, de toate vârstele, dar au şi constituit un real imbold de a urma studiile inginereşti. Faţă de multele îngrijorări care au marcat societatea noastră în ultima vreme, noutăţile şi semnele bune venite dinspre mediul academic timişorean dau reale speranţe într-un viitor mai bun. Startul de succes al „noului an universitar”, dat săptămâna aceasta de către Universitatea Politehnica din Timişoara, a fost în prealabil susţinut de momente foarte importante create în scopul asigurării bunului mers al programelor de pregătire a studenţilor, dar şi premise a unor noi deschideri create de actualul staff. Dintre acestea, de reţinut obţinerea calificativului „GRAD DE ÎNCREDERE RIDICAT”, conferit UPT-ului la începutul verii, de către Consiliul naţional ARACIS. A urmat evenimentul „ATUTM 1.0. S.T.A.R.T. - accelerăm schimbarea”, (06.05.a.c.), iniţiat în cadrul Alianţei Timişoara Universitară -
ATU, prin care s-au pus bazele Strategiei de Transformare şi Actualizare a Realităţii Timişorene, în implementarea căreia vor fi antrenaţi toţi factorii care pot impulsiona cu adevărat dezvoltarea Timişoarei. Săptămâna trecută (22.09.a.c.), la iniţiativa unor membri ai Academiei Române, care sunt şi cadre didactice ale UPT, au fost la Timişoara puse bazele unui grup de lucru, care să cuprindă specialişti din toate domeniile, puşi să lucreze împreună pentru a rezolva probleme complexe ale societăţii.
În aceiaşi zi, cu ocazia Adunării Generale a filialei Timişoara a Academiei Române, a fost reconfirmat în funcţia de Preşedinte Academicianul Dan DUBINĂ, un distins şi reputat profesor politehnist. Prin rezultatele dobândite de cele peste 800 de cadre didactice, cuprinse în 10 facultăţi, atât în activitatea didactică desfăşurată în cadrul programelor de studii, (la care aplică anual aproximativ 13.500 de studenţi înscrişi în cele trei cicluri de pregătire - licenţă, master şi doctorat), cât şi în activitatea de cercetare ştiinţifică, (25 de centre şi un institut), se determină menţinerea POLITEHNICII din Timişoara mereu tânără şi deschisă la tot ceea ce poate fi mai nou şi mai bine pentru societate. Să urăm succes Timişoarei universitare!
Ambrozel: „- Haide POLI Timişoara!” - în orice domeniu ai concura