De câteva zile, mai precis de după apariţia ordonanţei pentru energie, în PSD şi PNL s-au ascuţit săbiile şi se fac pregătiri de „război”. „Calul troian” este Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), acolo unde, în 23 octombrie, se eliberează mai multe funcţii de conducere. Funcţii care sunt remunerate regeşte, cu salarii între 9.000 şi 12.000 de euro. Da, aţi citit bine, nu lei, ci euro! Patru din şapte membri ai conducerii ANRE îşi termină mandatul pe 23 octombrie 2022, iar fiecare dintre cele două partide vor aceste locuri pentru oameni de-ai lor. Concret, preşedintele ANRE are un salariu lunar de 12.000 de euro lunar, un vicepreşedinte de 10.600 de euro, iar un membru al conducerii, 9.200 de euro. E de prisos să spunem că preşedintele agenţiei are un salariu de patru ori mai mare decât şeful statului...
Actualul preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă, propus de PSD, şi despre care liberalii declarau zilele acestea că trebuie înlocuit urgent din funcţie, a încasat de la ANRE în 2021 un salariu lunar de 12.080 de euro (59.100 de lei pe lună).
Surse din Coaliţie au declarat pentru Digi24.ro că postul de preşedinte al ANRE este vizat de ambele partide aflate la guvernare, dar că şansele cele mai mari pentru ocuparea funcţiei le-ar avea Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Victor Ponta, care este considerat mai degrabă un tehnocrat, chiar dacă el este propus de PSD. În ultimele şase luni, PSD şi PNL au înaintat şi alte nume pentru ocuparea acestui post. Pesediştii l-ar fi vrut la un moment dat pe Mihai Tudose, fost prim-ministru, actualmente vicepreşedinte PSD, iar liberalii ar fi înaintat varianta cu Lucian Bode, actualul secretar general PNL şi ministru al Internelor, care a mai ocupat şi alte funcţii de ministru în precedentele guverne (Transporturi şi Economie).
Intenţia PSD este - potrivit surselor menţionate de Digi24.ro - să preia postul de ministru al Energiei cel mai târziu la rotativa din primăvara anului viitor, atunci când funcţia de prim-ministru va reveni PSD. Asta a dat apă la moară celor de la PNL, care au cerut în ultima vreme preluarea şefiei ANRE.
Numirile la ANRE le face Parlamentul, prin comisiile comune de industrie, iar cele mai importante condiţii pentru se face o astfel de numire este să ai susţinerea politică necesară (PSD şi PNL în cazul de faţă) şi o vechime de cel puţin cinci ani într-o funcţie de conducere într-o societate din domeniul energiei, gazelor sau activităţilor conexe. Ce va fi până la urmă şi cine va ieşi învingător din această dispută, rămâne de văzut...

Anton BORBELY