După cum spunea Serghei Esenin: „Hei, voi cai, voi cai/şi voi sănii, sănii.../”, vine iarna, oameni buni, şi, din păcate, nu ne putem acoperi cu minciunile proferate necontenit de mai marii zilei. „Troica” alcătuită din PNL, PSD şi UDMR, care ar trebui să fie trasă în aceeaşi direcţie, numai acest lucru nu îl face. Doar aparent, doar mimează acest lucru. În realitate este o competiţie strânsă între „cei trei” care dintre „trei egalii” din coaliţie este mai grozav, mai în faţă şi strânge cel mai mare capital electoral. Este singurul lucru care îi interesează. Despre sărăcia din ţară, despre salarii şi pensii mici, despre scumpirea alimentelor ori despre preţurile exorbitante de la energie şi carburanţi, nici vorbă. E vorba doar de bălăcăreală şi minciuni.
Dacă Marcel Ciolacu şi ai săi vor pensii crescute cu 10%, prim-vicepreşedintele PNL, pe numele său Rareş Bogdan (cel care după alegeri, într-o singură lună, a „reuşit” să eliminile pensiile speciale), spune că pensiile ar trebui să crească cu 16%, conform inflaţiei, în timp ce prim-ministrul vorbeşte de cumpătare în declaraţii, iar ministrul Finanţelor prognozează, după banii aflaţi în straiţă, doar o posibilă creştere a pensiilor cu 5-6%. E bine că măcar UDMR-ul tace. Ei, prin Tanczos Barna, blochează conturile Blue Air şi lasă vreo câteva mii de români cu „ochii în soare”, cum se spune.
În loc să negocieze cu compania, să-i reeşaloneze datoriile, şi lucrurile să meargă de bine de rău înainte, au preferat să preia prin TAROM călătorii rămaşi pe drumuri şi toate cheltuielile să cadă pe spinarea statului român, adică pe noi.
De luni de zile doar vorbe şi iarăşi vorbe în ceea ce au de gând să facă. De fapt, nu au de gând să facă nimic. Vor doar să câştige timp şi capital electoral. Ce propune PSD, doboară PNL, ce vrea să se facă din partea PSD, dărâmă PNL... UDMR vine rar cu propuneri şi aprobă când PNL, când PSD. După cum spune ministrul Muncii, Marius Budăi, PSD propune ca salariul minim să ajungă la 3.000 de lei, iar pensiile să crească cu minim 10%. În aceste condiţii, impactul bugetar ar fi doar de 11 miliarde de lei.
De asemenea, mai propun şi majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei. Dar, din păcate, acestea sunt doar gânduri, propuneri, care, desigur, vor fi desfiinţate de PNL.
La rândul lor, şi propunerile PNL-ului vor fi demontate de PSD şi, uite-aşa, a trecut un an şi n-au făcut nimic.
Ba au făcut. Mai pe faţă, mai pe şest, au mai angajat vreo 30.000 de bugetari, dintre rudele, cumetrii ori amantele celor de la guvernare, asta tocmai când au declarat că vor fi „îngheţate” angajările în sistemul bugetar.
Colac peste pupăză, acum se căznesc din răsputeri să le mai şi mărească.
Cât despre sărăcia din ţară, Dumnezeu cu mila. Ei mint şi fac jocuri politicianiste, în timp ce românii plătesc facturi, uneori mai mari decât pensiile pe care le au. Nu, nu despre cele speciale vorbesc. Acelea sunt „tabu”, sunt sfinte, pentru că sunt date cu dedicaţie.
Ne tot fac „pachete sociale”, ne tot îmbată cu promisiuni, iar în realitate, nimic. De rupt troica nu se rupe, după zicala: „Nu pleacă de bună voie câinele din faţa măcelăriei”.
Concluzia e una singură: ei continuă circul, ţara continuă să sărăcească!

Petru Vasile TOMOIAGĂ
Acest articol este un pamflet