Nu există la guvernanții României ori la conducătorii comunităților locale eveniment, fenomen meteo, anotimp sau orice altceva doriți dumneavoastră care să nu-i ia prin surprindere. Ne suprinde iarna întotdeauna, de parcă doar noi, cetățenii de rând, știm că aceasta, invariabil, ajunge și la noi pe la finalul anului. Vremea rea, cea mai mică ninsoare ne prinde, scuzați expresia, cu „nădragi-n vine”.
Acum, nu că nu ne-ar fi șocat foarte tare, dar vine ditamai prim-ministrul Nicolae Ciucă, cel care a declarat, în ședință de Guvern, nici mai mult, nici mai puțin, că... începutul anului școlar i-a luat prin surprindere pe guvernanți! Asta, să ne fie cu iertare, o depășește pe cea cu iarna... Cum să te ia prin surprindere începerea noului an școlar, când știi foarte bine că după vacanța de vară încep cursurile? Asta cu „surprinderea” e poate o scuză pentru modul în care mii de elevi vor relua școala luni dimineață. Adică, abia acum a aflat și domnia sa că mai există școli care au toaleta în fundul curții. Și, cu mânie proletară, a înfierat situația și a promis că până anul viitor nu va mai exista nicio toaletă în fundul curții vreunei instituții de învățământ din România. Ce va pune în loc, domnul prim-ministru nu a mai precizat...
Așadar, totul e la fel, nimic nu s-a schimbat. Școala va începe pentru unii în condiții așa cum au fost la finalul anului precedent, fără ca guvernanții să fi reușit, timp de aproape trei luni, să miște un deget pentru a îmbunătăți situația a mii de elevi și dascăli.
Iar gogorița cu educația care este o prioritate - în condițiile în care sistemul de învățământ a fost mereu lăsat la urmă, iar noua lege a Educației se anunță una sumbră - este doar praf în ochii opiniei publice, dar mai ales a elevilor și dascălilor din România.


Anton BORBELY