Pachetul de legi ale justiţiei, se spune, a fost elaborat cu scopul de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD. Miercuri, în şedinţa de Guvern, acestea au fost adoptate. Premierul Nicolae Ciucă a susţinut, la începutul şedinţei Executivului, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestor legi este „un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, în timp ce ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit despre „consolidarea independenţei justiţiei” prin noile acte normative. Pe de altă parte, asociaţiile de magistraţi vorbesc despre „compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”. Ştim cu toţii că dezbaterile din ultimii ani au generat opinii critice sau favorabile vizavi de acest pachet de legi. În final, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil, cu 13 voturi „pentru” şi şase „împotrivă”, proiectul legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor (294 articole), proiectul legii privind organizarea judiciară (159 articole) şi proiectul legii privind Consiliul Superior al Magistraturii (96 articole). Pachetul de legi va fi transmis Parlamentului, unde cele trei acte normative vor intra în dezbaterea comisiilor şi vor fi supuse votului în Senat şi Camera Deputaţilor.
Vorbind despre legile aprobate, premierul Nicolae Ciucă a precizat că îşi exprimă încrederea că odată finalizat demersul vom reuşi ieşirea de sub MCV, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus că aceste Legi sunt „garantul” independenţei procurorilor şi judecătorilor.
Premierul Nicolae Ciucă a mai subliniat că adoptarea acestor acte normative reprezintă un obiectiv asumat de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). „Este un demers care s-a derulat pe parcursul ultimelor luni şi s-a concretizat într-o activitate cât se poate de consistentă. Cred că modul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
Este un obiectiv pe care noi l-am asumat atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Cel important de subliniat cred că este faptul că, practic, prin aceste legi nu facem nimic altceva decât să asigurăm consolidarea independenţei Justiţiei şi, bineînţeles, garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor români”.
Deocamdată, la momentul declaraţiilor, totul merge ca pe roate. Cât despre cât sunt aceste legi de eficiente şi cum vom scăpa de MCV, vom trăi şi vom vedea. Petru Vasile TOMOIAGĂ