Am constatat că în România sunt foarte mulţi cai! De unde am dedus acest lucru? Din discursul distinsului guvernator al Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, care spune că „băncile au cam sărit calul”... Fiind foarte multe bănci străine la noi, acestea îşi fac propriile legi, iar cei care conduc ţara nu observă acest lucru. Aşa s-a ajuns la acest record al dobânzilor, vezi ROBOR, băncile fac profit, care este trimis în exterior, la băncile-mamă. Întotdeauna mă oripilez când aud veşti - iar ele apar pe toate canalele de ştiri - prin care suntem anunţaţi că a „dispărut suma de...”. Au dispărut bani de la pensii, dar şi din alte sectoare. Nu înţeleg! Totuşi, bugetul eu îl văd, fiind desenator satiric, ca pe un cub în mijloc, înconjurat de guvernanţi, care stau într-un cerc precum fetele de la Căpâlna, cu celebrul lor dans. Apoi apar şi oamenii care participă la realizarea bugetului, dar niciunul dintre ei nu are acces la cubul respectiv, în afară de guvernanţi. Aceşti guvernanţi nu sunt iluzionişti, nu sunt oameni de circ, ei doar fac circ. Dar nu sunt specialişti în domeniu, astfel încât să facă să dispară sau să apară sume de bani. În consecinţă: se fură! Tot pomenesc, de ani de zile, de când am această rubrică, acest verb: a fura. „Căţeluş cu părul creţ / Fură raţa din coteţ” sunt primele versuri pe care copiii români le învaţă. Astfel se încearcă explicarea întârzierii acordării voucherelor sociale promise. Suntem în a treia sau a patra lună de când au promis că se vor da, iar unii au primit, alţii încă nu. Este o batjocură generalizată.
Nu ştiu de ce nu se mai acordă subvenţii, pentru că guvernanţii ne anunţă că s-au cam terminat... Păi, dacă aţi anunţat că aceste subvenţii sunt pregătite, cum de s-au terminat? Pensiile ba se măresc, ba nu se mai măresc, pentru că au dispărut banii. Cred că în nicio ţară din lume, nici din lumea a treia, nu se întâmplă ce se întâmplă la noi. De ce nu se mai micşorează facturile la energie? Au liberalizat piaţa de energie, iar acum doresc ca această piaţă să revină la situaţia de dinainte. Hocus-pocus! Când apare, când dispare! Aceşti povestitori ar trebui daţi afară chiar şi din ţară. Aceşti nemernici nu fac decât rău acestui neam. Cum este ministrul Energiei, care este o bătaie de joc totală. Mulţi se întreabă ce caută acest individ acolo şi jocurile cui le face, pentru că tot în picioare rămâne, în ciuda criticilor. Aşa au apărut şi aceste mari profituri ale firmelor din domeniu, unele chiar şi de 300%. Dacă aceste firme înregistrează astfel de profituri, înseamnă că unii dintre cei care ne guvernează participă la furt. S-au umflat preţurile la toate produsele, fără nicio logică, firmele au făcut profituri enorme, banii au ajuns în străinătate, iar ţara sărăceşte. Nu mai vorbesc de împrumuturile care se fac permanent, cu dobânzi foarte mari, de am ajuns să avem mai mult de 5% din PIB împrumut. În acest moment România începe să devină falimentară. Unde mai pui că ne aşteaptă şi o criză uriaşă, anunţată pe tot globul. Până şi Germania şi Statele Unite au probleme...
În altă ordine de idei, doresc să amintesc că un alt minunat sportiv român, Cătălin Chirilă, a devenit campion mondial la kaiak, proba de 1.000 de metri, şi vicecampion mondial la 500 de metri. Culmea a fost că nu l-a prea aşteptat nimeni la aeroport. Nu ştiu care sunt criteriile şi de ce unii sunt aşteptaţi cu onoruri, alţii nu, pentru că toţi sunt români şi toţi duc faima noastră în lume.
Închei cu mare amărăciune această mică divagaţie despre situaţia dezastruoasă şi despre oamenii care contribuie la gestionarea treburilor ţării, pentru că vedem că totul se duce de râpă. Nu ştiu cum mai rezistă seniorii noştri cu pensii de 1.000-1.500 de lei. Să-l lăsăm pe bunul Dumnezeu să ne lumineze calea şi să ne aşeze pe drumul cel bun.


Ştefan POPA POPA’S