Unitatea de monolit a coaliției PNL-PSD-UDMR pare să devină istorie, după ultimele evenimente de pe scena politică internă. Troica ce conduce destinele țării în acest moment a început să scârțâie mai întâi după vizita și, mai ales, discursul premierului maghiar Viktor Orban, considerat drept na­ționalist și îndreptat împotriva principiilor care ghidează Uniunea Europeană.
Câteva zile după aceste declarații a fost liniște. Dar a ieșit „vizitiul” troicii, președintele Iohannis, care a cerut lămuriri, iar de aici până la poziții mai vehemente nu a fost decât un pas. Mai mult, o serie de lideri PNL din Transilvania au cerut pe față ieșirea UDMR de la guvernare. Alții, mai moderați, așteaptă și acum o explicație fără echivoc a poziției UDMR, care, cel puțin până la închiderea ediției, era puțin previzibilă.
A doua scârțâitură, de data aceasta parcă mai serioasă, s-a produs atunci când un lider liberal din Moldova a înaintat ipoteza că deținerea prin rotație a funcției de prim-ministru să nu se mai aplice. Vă reamintim, așa s-a convenit în momentul înființării alianței: o perioadă premier să fie un liberal, o altă perioadă, un social-democrat. Prin solicitarea deputatului Alexandru Muraru, Marcel Cio­lacu urmează să rămână fără „jucărie”, adică funcția de șef al Gu­vernului. Liderul PSD ame­nință acum cu alegeri anticipate, în cazul în care partidul său nu va deveni principalul motor al guvernării și nu va deține funcția supremă în Executiv.
Pe de altă parte, alți lideri liberali se jură în fața lui Ciolacu că anul viitor va deveni premier și va conduce, așa cum s-au înțeles de la început, Guvernul.
Ce se va întâmpla până la urmă, rămâne de văzut. Cert este că, tipic românesc, într-un moment în care țara trece printr-o criză majoră - aflată abia la început -, în loc să-și vadă de treabă, guvernanții continuă speculațiile politice, în detrimentul cetățeanului de rând...


Anton BORBELY