M-a şocat foarte mult ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la noi în ţară, cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care a venit aici, după ce a fost şi preşedinta Ungariei cu ceva timp înainte şi tot în acea zonă din Transilvania, fără să se întâlnească, cum ar fi fost normal, cu prim-ministrul, preşedintele sau oficiali români. După părerea mea, a acţionat într-un mod cât se poate de nepotrivit. Adică, te duci într-o zonă în care au mai existat probleme create tot de oamenii de dincolo de graniţă, care vin mereu aici pentru că sunt mulţi etnici maghiari şi incită prin ceea ce spun. Apogeul a fost atunci când prim-ministrul Ungariei a făcut afirmaţii rasiste. Asta mi-aduce aminte de ceea ce spuneau Göring şi Hitler vizavi de ce s-a făcut în primul şi, mai ales, în al doilea război mondial. Este foarte urât şi un lucru cât se poate de grav şi îmi pare rău că preşedintele ţării noastre, respectiv primul ministru nu au luat atitudine. Degeaba pui portarul de la Cotroceni să ia atitudine, dacă nu iei tu, ca preşedinte. Trebuia urgent să-şi spună punctul de vedere. Eu ştiu că trebuie să se pună bine cu mai-marii lumii, dar în primul rând trebuie să conducă România aşa cum e normal să fie condusă. Iar aceste lucruri se vor repeta, pentru că băieţii au prins curaj, iar presiuni vor fi în permanenţă. Mai tragic este că acolo au fost prezenţi şi oameni din Guvern, care sunt de etnie maghiară şi care au aplaudat ceea ce a spus acest prim-ministru. La fel au făcut şi când a fost preşedinta Ungariei aici. Nu putem neglija aceste aspecte, mai ales că am dovedit multă toleranţă în ceea ce-i priveşte. Nu putem sta cu mâinile în sân atunci când se sare peste cal. Nu mai vorbesc despre folosirea acelui simbol al Ţinutului Secuiesc sau despre faptul că au dorit să facă un meci de fotbal între o ţară şi o echipă a acelui ţinut, ca şi cum ar fi fost vorba de două ţări distincte. Am foarte mulţi prieteni unguri, unul dintre ei, din Ungaria, a deţinut şi o funcţie importantă. Acesta îmi spunea că nu este normal ceea ce s-a întâmplat acolo şi şi-a cerut scuze în numele cetăţenilor din Ungaria, pentru că nu toţi sunt de aceeaşi părere cu prim-ministrul lor. Ca dovadă, o consilieră şi-a dat imediat demisia, iar un fost membru UDMR, plecat în Ungaria, a luat şi el poziţie. Situaţia aceasta trebuie cumva reglementată, pentru că nu poate veni oricine şi să facă orice la noi în ţară. Mai ales că se ştia că vine, dar nu s-au luat măsuri; dacă serviciile îşi făceau datoria, dacă Jandarmeria îşi făcea datoria, dacă alte instituţii îşi făceau treaba, aceste lucruri cred că puteau fi evitate. Ce urmează? O a treia oară? O a patra oară?
Schimbând subiectul, este clar că vine o criză foarte mare. De fapt, suntem în plină criză, în primul rând de energie, seceta ne pune mari probleme, Dunărea a ajuns la un debit minim istoric, iar centrala nucleară de la Cernavodă se răceşte tot cu apă din fluviu. Criza este accentuată şi de creşterea necontrolată a preţurilor. De facturile la energie nu s-au ocupat cei de la guvernare, ajutoarele pentru persoanele nevoiaşe s-au dat doar în parte... Suntem într-o nebuloasă totală. La Timişoara, mă întreb, primarul iar va fi luat prin surprindere când va veni iarna? Ce a făcut vara asta, ca să avem cât de cât căldură la iarnă?
Mă opresc însă aici, pentru că ar fi mult de vorbit pe aceste subiecte şi doar la modul dur...
Bunul Dumnezeu să se aplece asupra noastră şi să ne pună pe drumul cel drept.


Ştefan POPA POPA’S


P.S.
Sunt foarte necăjit şi oripilat, în acelaşi timp, pentru atitudinea unor aşa-zişi ziarişti care se leagă de acest mare sportiv care este David Popovici. Culmea, se leagă şi de familia lui, lucru pe care l-am prevăzut în articolele mele din „Timişoara” în urmă cu câteva luni. Este inadmisibil ca aceşti tembeli să se lege de acest mare campion al lumii. Avem şi noi unul de anvergură şi ne batem joc de el prin aceşti ciuri-buri zişi ziarişti. Au mai fost dintr-ăştia care s-au legat de Nadia Comăneci şi de alţi mari sportivi. Ei trebuie să înţeleagă că, în comparaţie cu aceşti campioni, ei sunt... nimic.