Consiliul Judeţean Teleorman a semnat, recent, un contract de 12,4 milioane lei cu firma Tel Drum SA pentru întreţinerea drumurilor din estul judeţului, pe timp de vară. Asta cu toate că asupra firmei planează mari suspiciuni de corupţie, iar procurorii anticorupţie au trimis-o în judeacă. Despre Tel Drum SA DNA susţine că este controlată, prin interpuşi, de Liviu Dragnea, fostul preşedinte PSD.
După ce, în 2018, Tel Drum SA a intrat în insolvenţă, trei dintre oamenii-cheie din societate au preluat o firmă care, ulterior, a prins contracte publice de zeci de milioane de lei în Teleorman.
Contractul din mai 2022 este parte a unui acord-cadru pe patru ani atribuit, în 2019, de Consiliul Judeţean (CJ), şi împărţit în două loturi (pentru drumurile din estul, respectiv vestul Teleormanului), ambele câştigate de Tel Drum SA. În cei patru ani, Tel Drum urmează să încaseze, în total, circa 110 milioane de lei.
Oficial, Tel Drum SA îi are ca acţionari majoritari pe Petre Pitiş (54%) şi Liviu Lucian Dobrescu (44,6%). În 2020, DNA a susţinut că, pe vremea când era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi iniţiat un grup infracţional organizat care a avut ca scop obţinerea de contracte din fonduri publice, lucru care a dus la privatizarea Tel Drum SA (anterior deţinută de CJ), societatea ajungând „prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea (…)”, prejudiciul creat bugetului public fiind de 31,3 milioane lei.
Presa a dezvăluit că Pitiş şi Dobrescu au fost colegi de facultate cu Dragnea, primul fiind „prieten şi om bun la toate” pentru fostul lider social-demicrat.
În acest dosar, aflat încă în anchetă, societatea Tel Drum este inculpată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată (zece acte materiale) şi două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.
În 2017, în alt dosar, DNA a trimis în judecată societatea Tel Drum SA, pe Pitiş şi pe Floarea Neda, asociat minoritar, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, prejudiciul fiind de 4,8 milioane lei.
Dosarul se află în pronunţare pentru data de 18 august la prima instanţă, de fond.
La puţin timp după această trimitere în judecată, Tel Drum SA a intrat în insolvenţă, înregistrând pierderi din ce în ce mai mari care au culminat anul trecut, atunci când au ajuns la 24,3 milioane lei. Între 2019 şi 2021, numărul de angajaţi a scăzut de la 437 la 313.
Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Ionuţ Andrei Gâdea, afirmă că, în condiţiile în care comisiile de recepţie a lucrărilor au mers pe teren şi şi-au dat avizul, înseamnă că firma a făcut treburile pentru care este plătită.
În privinţa asocierii de către DNA a Tel Drum SA cu Dragnea, Gâdea a afirmat că nu s-a implicat în derularea atribuirii contractelor, acestea fiind sub apanajul unor comisii în activitatea cărora nu a intervenit niciodată.
Aşadar, cei care conduc Tel Drum nici usturoi n-au mâncat şi, prin urmare, nici gura nu le miroase.
Se pare încă că în Teleorman „umbra” lui Dragnea încă îi bagă în sperieţi pe cei care conduc judeţul, iar aceştia se ploconesc în continuare, cu toate consecinţele ce pot decurge de aici, în faţa fostului lider social-democrat. Care, scăpat acum de hainele vărgate, poate să îşi vadă în continuare liniştit de afaceri.
Până când, rămâne de văzut...
Anton BORBELY