Nu pot începe nici această tabletă fără să nu amintesc despre lălăiala cu facturile la energie. Sunt câteva luni deja de când se lălăie treaba. Eu cred că statul are câte un reprezentant, cel puţin, în fiecare entitate care se ocupă cu distribuţia energiei. Dar văd că sunt tot felul de prietenii între aceştia, cu anumite scopuri, foarte uşor de înţeles: cineva fură bani! Mă întreb: ce fac procurorii, ce fac instituţiile de control? Mai există? Sau au şi ei „fraţi” în gaşca aceasta care lălăie problema facturilor? Spuneau că se recalculează facturile greşite, dar aşa s-au recalculat că au venit cu doi lei mai puţin... Totul este o bătaie de joc. Nu cred să existe aşa ceva niciunde în lume, în niciun stat. Cu ce scop lungeşte statul rezolvarea acestei situaţii? Nu există organisme care să controleze la sânge această situaţie?
Văd că în Timişoara se organizează tot felul de concursuri la Primărie, unde ba participă un cofetar, despre care afli (citind presa locală) la finalul unui articol că era candidat la un post de şef la poliţie. Iar dintre cei care îl luau la întrebări la examen nu era niciunul poliţist. Probabil că erau şi ăştia cofetari. La noi, cofetarul vine, se pune în faţa altor cofetari, iar băieţii îl pun şef de poliţie locală sau mai ştiu eu ce. Concluzia din articolele pe care le-am citit este că totul se face după gustul primarului. Am mai amintit de acest primar, care nu are ce căuta pe acest post, după nivelul de cunoştinţe şi experienţă. Este ceva strigător la cer. Cum vrea să arate Timişoara? După chipul şi asemănarea lui şi după gusturile lui? Asta înseamnă că Timişoara dispare ca oraş. Unde este spiritul Timişoarei, că îi mai aud pe unul şi pe altul vorbind de acest spirit? Ei nici nu ştiu despre ce vorbesc şi nu ştiu ce înseamnă acest spirit al Timişoarei. Timişoara nu mai este ceea ce a fost şi nici nu mai au cum să o aducă înapoi, pentru că prea multă lume străină a venit în oraş şi nu s-a format o societate caracteristică Timişoarei şi care să fie benefică pentru timişorenii care au mai rămas aici. Eu le doresc celor care au venit aici să se integreze, dar să nu influenţeze în sens negativ evoluţia oraşului.
Aşadar, îl alegem pe cofetarul nostru şi-l punem poliţist şef la „locală”. Ce să facă el acolo? El trebuie să asculte de o comandă. Şi nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Am avut chiar în vecinătate o situaţie. A venit maşina Poliţiei, au coborât nişte indivizi, s-au dus la colţ, unde s-au întâlnit cu nişte patroni şi are loc o conversaţie. Apoi, patronul respectiv intră în restaurant şi spune (există înregistrări!) că urmează să aibă loc un control al poliţiei. Pentru aceste scopuri a fost pus cofetarul? Nu cred că va face lucruri normale şi bune în această funcţie.
Am mai observat cât de slabi sunt avocaţii Primăriei, care pierd procese unul după altul. Asta chiar dacă sunt plătiţi regeşte. Se aruncă banii de pomană, în loc să se dea pentru asigurarea căldurii în casele timişorenilor. Noroc că c-a mai încălzit vremea şi lumea suportă mai uşor temperaturile din case.
Am asistat - şi e dureros ce am văzut - la o reprezentare a judeţului la nişte târguri de turism din străinătate. Vreau să spun că, cu asemenea elemente şi lucruri, nu se poate vorbi despre o reprezentare a Timişoarei şi a judeţului. M-a pufnit râsul când am văzut într-o postare a unei entităţi turistice judeţene în care se vedea că s-au dus la târg cu ouă tăiate în două. Nu există ţară în care să nu fie ouă ce pot fi tăiate în două. De ce trebuie să mergem noi la expoziţii şi târguri cu asemenea prostii? Chiar dacă motivezi că este mic dejun de la Margina sau mai ştiu eu de unde... Nu poţi să-ţi baţi joc în halul ăsta. Când reprezinţi o ţară, un oraş, trebuie să te duci cu ce ai mai bun. De aceea, presimt că orice altă reprezentare de genul celei descrise anterior va fi un fiasco total.
Închei cu gândul că Dumnezeu le va da minte şi le va lumina calea pe care o urmează mai departe.


Ştefan POPA POPA’S