Acum nu mai avem „ştiri false” ori „fumigene”, nici ştiri de ultimă oră, cum era odată, acum avem doar fake news şi breaking news şi alte cele, că doar europeni suntem, nu? Suntem europeni de o bună bucată de vreme, dar vize Schengen nici pomeneală...
De asemenea, avem parteneriat strategic cu Statele Unite, dar tot mai avem nevoie de vize pentru a pătrunde pe teritoriul mult visat... Deci, suntem europeni ori ba? Deci, suntem parteneri strategici ori nu? Dacă ar fi să o luăm după realitatea faptelor, se pare că nu, dacă e după guvernele slugarnice de la Bucureşti, desigur că da! Cu cât avem un guvern mai slab, cu miniştri mai puţin pregătiţi, cu atât este slugărnicia mai mare şi cu atât au nevoie de mai multă minciună, de mai mult fake news.
Nici alţii nu stau mai bine, cu minciunile, vreau să spun. Putin, care tot plimbă trupe de-a lungul graniţei ucrainene şi vrea să ameninţe lumea cu o nouă ordine mondială, acum şi le retrage, dar să nu credeţi că este sigur că nu va invada Ucraina.
Poate acum, când „vigilenţa” mondială intră încet-încet în amorţire, să aibă o surpriză de proporţii. Aşa cum n-a întrebat pe nimeni la anexarea Crimeei, tot la fel nu se va sfii să declanşeze o ofensivă împotriva Ucrainei... Până atunci se bate apa-n piuă mai mult ca niciodată. Pe când Europa şi Statele Unite ameninţă cu sancţiunile economice (sancţiuni de care ministrul de Externe rus a declarat „că-i doare în cot!”), Putin o ţine pe-a lui şi numai Dumnezeu ştie dacă va fi ori nu război. Deocamdată totul pare o „bombă” despre care nu se poate spune când va exploda ori dacă va exploda vreodată.
Acum, la noi a fost anunţată „bomba bombelor”, care de fapt nu e altceva decât un jalnic fâs!
Deci, judecătorii CCR au declarat neconstituţională prevederea potrivit căreia masca de protecţie este obligatorie pe stradă, în autobuz, la muncă şi în toate spaţiile aglomerate. Purtarea obligatorie a măştii va dispărea, însă, abia după ce decizia Curţii va fi publicată în Monitorul Oficial.
Din toamna anului 2020, masca a devenit obligatorie pe stradă, în autobuz, în mai toate spaţiile publice închise sau deschise.
Măsura a fost instituită de fiecare dată când a crescut numărul îmbolnavirilor de COVID-19. Curtea Constituţională a decis că textul nu era însă constitiţional deoarece la momentul adoptării nu a îndeplinit proceduri tehnice necesare.
Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 192/2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art. 1 alin. (3) şi (5) şi art. 79 alin. (1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
Prin anularea articolului care instituia obligativitatea purtării măştii, judecătorii lasă decoperit Guvernul, iar cei care nu poartă mască riscă în continuare amenzi, însă le pot contesta în instanţă. Cei care nu au purtat masca de protecţie în spaţiile publice au putut fi sancţionaţi cu până la 2.500 de lei.
Unii au plătit amenzile şi doar o parte dintre ei le-au contestat în instanţă. Doar cei care au procese pe rol îşi vor primi banii înapoi, pentru că decizia CCR anulează practic amenzile. Ceilalţi, însă, vor rămâne cu banii daţi.
Deci, pentru aceeaşi lege neconstituţională unii au plătit amenzi de mii de lei – deci, să fie sănătoşi –, unii se judecă să nu plătească aceste amenzi, iar ceilalţi pot primi amenzi în continuare, deşi ele au fost anulate... Până la motivarea Curţii Constituţionale, până la publicarea în Buletinul Oficial... până o să se termine dracului cu nenorocita asta de pandemie.
Problema este că ordonanţele de urgenţă, bune, rele, constituţionale ori nu, au caracter imediat şi se aplică, după cum a fost cazul în speţă, iar „bomba bombelor” – Curtea Constituţională se trezeşte după doi ani să constate că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 192/2020 este neconstituţională... Acum, când „pandemia e pe moarte”... Dacă mai dura încă doi-trei ani pandemia, şi onorata Curte se trezea peste cinci ani să constate neconstituţionalitatea. Aşa că, dragii mei, această „bombă a bombelor” nu este altceva decât, aşa cum am spus, un jalnic fâs.


Petru Vasile TOMOIAGĂ