Cu scandal, aşa cum ne-am obişnuit deja, consilierii municipali au votat (a doua oară) scumpirea gigacaloriei. Asta înseamnă că vom plăti mai mult la căldură, deşi aceasta, vorba lui Caragiale, este „sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”. Conform hotărârii Consiliului Local, se stabileşte: „preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrată de către Compania Locală de Termoficare Colterm SA pentru toţi consumatorii (casnici şi non-casnici) la valoarea de 715,35 lei/MWh exclusiv TVA; preţul local al energiei termice facturată populaţiei de către Compania Locala de Termoficare Colterm SA, la valoarea de 349,78 lei/MWh exclusiv TVA; asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei, la valoarea de 365,57 lei/Mwh exclusiv TVA”.
Vă reamintim că mai întâi - câtă „competenţă”! - o hotărâre similară a CLT stabilea dublarea preţului la energie, asta pentru că s-a introdus greşit cota de TVA. Astfel, procedura a trebuit reluată, iar acum, în fine, s-a votat „cum trebuie”.
Dar asta nu ne încălzeşte cu nimic, pentru că în timp ce preţul gigacaloriei a crescut, temperatura din casele timişorenilor abonaţi la Colterm continuă să fie scăzută. Noroc că se anunţă temperaturi mai crescute în zilele următoare! Iar problemele de la Colterm sunt în continuare nerezolvate. Se aşteaptă bani de la Guvern, vreo 130 de milioane acolo, pentru ca timişorenii să nu îngheţe de tot în case. Administraţia municipală nu găseşte soluţii pentru rezolvarea situaţiei încălzirii, deşi se ştia ce ne paşte încă din vară. Dar interesele au fost cu totul altele - de exemplu, între timp primarul s-a mutat în casă nouă, cu centrală proprie -, nu acelea ale timişoreanului de rând, care-şi plăteşte facturile pentru un serviciu de care nu beneficiază aşa cum ar trebui...


Anton BORBELY