Lucrul care interesează cel mai mult pe toată lumea în această perioadă este etalarea facturilor mărite în mod exagerat la energie, care aduc beneficii câtorva entităţi subordonate statului. S-a format o gaşcă perfectă care devalizează ţara într-un mod cât se poate de mârşav. Se tot anunţă că se vor recalcula facturile, că se va face şi drege, dar nu se face absolut nimic. În momentul în care de trei luni mă tot abureşti, nu te pot face decât şmecher tâmpit. Să ne spună ei pentru ce fac treaba aceasta, în afară de faptul că şi-au mărit salariile şi au băgat o groază de bani în buzunar. Lucrurile nu sunt normale pentru că populaţia României sărăceşte şi mai mult; pensionarii sunt deja vai de mama lor şi nu ştiu din ce vor mai trăi. După părerea mea, toată această treabă denotă o mafie condusă şi dirijată bine de nişte foşti, pentru că se vede clar acest lucru, care sunt ţinuţi în braţe de către entităţile de forţă ale statului român, care închid pur şi simplu ochii. Asta în loc să intervină urgent, pentru că este furt pe faţă. Avem legi pentru astfel de situaţii şi ele ar trebui aplicate de îndată, pentru a se termina odată cu aceste măgării. Nu mai intru în amănunte privind faptul că avem cele mai mari preţuri din Europa, nu mai amintesc că pensiile sunt cele mai mici din Europa. Mai rău de atât nu se poate!
Şi ajung la cea mai dureroasă problemă a noastră şi care pe mine mă macină, şi anume faptul că Timişoara este ţinută în frig de către o echipă de incompetenţi (şi li se potriveşte orice epitet negativ acestor indivizi), cărora nu le pasă de timişoreni, din moment ce nu ai căldură în spitale, în şcoli şi grădiniţe (care se închid din cauza frigului), în apartamente. Am înţeles că omul nostru, căruia noi îi zicem primar, a dublat datoriile de la Colterm faţă de primarul de dinaintea lui şi continuă să facă tâmpenii.
Plăteşte tot felul de prieteni, cu firme de apartament, fie că sunt de consultanţă, fie că sunt de avocatură. Spunea cineva că pe el îl interesează mai mult cum zboară ciorile, nu îl interesează lucrurile importante şi grave ale societăţii timişorene.
Revin încă odată la acea cretinătate, că nici nu mai ştiu cum să-i spun, prin care a spus că folclorul bănăţean este „prăfuit” şi să fie combinat cu muzică modernă. El nu ştie că prin anii ’80 muzica folclorică era cunoscută peste tot în lume. Folclorul bănăţean este altceva. Dar la gradul de incultură pe care îl are acest individ nici nu poţi să ai pretenţii. Cum nu poţi să ai nici de la oamenii care îl înconjoară, pentru că tot fără creier sunt şi ei. Nu pot să îmi explic cum s-a ajuns ca toţi oamenii care sunt alături de primar să dirijeze până şi cultura; de fapt, ceea ce au făcut ei până acum este incultură. Au creat o mascaradă, păstoresc tot felul de proiecte de cea mai proastă calitate.
Băiatul îi plăteşte ca să fie de partea lui la eventuale alte treburi. Unde sunt cenaclurile de la Casa de Cultură a Municipiului, unde este activitatea, ce s-a ales de Ansamblul „Timişul”? A apărut o şmecheră care crede că poate să facă lucrurile la nivelul la care au fost la Casa de Cultură pe timpul lui Toma Frenţescu sau al lui Pavel Dehelean. Atunci Ansamblul „Timişul” era solicitat peste tot în lume, exista valoare. Acum a rămas un „ceva” nedefinit, deoarece Casa de Cultură nu mai reprezintă un reper. Arta care se încearcă a fi promovată în Timişoara este una de nimic. Într-adevăr, se poate face artă şi pentru oamenii mai puţini familiarizaţi cu fenomenul, dar ca să fii Capitală a Culturii Europene de elită trebuie să faci lucruri în consecinţă, să ai largă participare internaţională. Aşa cum era Festivalul Inimilor, când veneau ansambluri din mai multe ţări şi se colora oraşul. Casa de Cultură este asemenea oraşului, fără căldură, asemenea acţiunilor pe care le face acest individ, că om nu l-aş mai numi. Şi-a delegat atribuţiile, el nu are nicio responsabilitate, dar el dirijează totul, după cum îl taie capul. Nu are experienţă, dar se crede buricul pământului, el fiind un om de nimic pur şi simplu.
Închei cu speranţa că bunul Dumnezeu ne va lumina, pentru ca peste câţiva ani să ajungem la normalitate, pentru în următorii doi-trei ani nu avem şanse. Timişoara a ajuns rău de tot, este mizerabilă, prost organizată la nivel de Primărie. Îl rog pe bunul Dumnezeu să se mai aplece spre noi, să ne lumineze calea să putem merge pe drumul cel drept.

Ştefan POPA POPA’S