Încep şi astăzi tableta cu problema facturilor la energie electrică şi gaz. De trei-patru luni există această bâlbâială, care sunt convins că e făcută intenţionat de câţiva actori de pe scena politică. Aceştia văd că mai mult îi apără pe cei care vând aceste servicii, cu un scop mârşav, după părerea mea, pentru că nu au nicio logică în tot ce spun şi ce fac. Vin acum că vor da o ordonanţă... Cine i-a oprit până acum să nu dea această ordonanţă? Nu ştiau din septembrie-octombrie că vine frigul şi că aceste probleme sunt în fiecare an la noi? Sunt atâtea situaţii în ţară în care chiar în oraşe importante, cum este şi Timişoara, populaţia este batjocorită. Să închizi şcoli, spitale din cauza frigului este o bătaje de joc, făcută de tot felul de şmecheri, că oameni nu îi mai pot numi. Tot spun că vor face, vor drege, dar nu fac abolut nimic. Totul e anormal... Ar trebui cumva măturaţi de pe funcţii, pur şi simplu. Aţi văzut că în aceste vremuri grele la anumite entităţi care răspund de aceste sectoare se pleacă în concedii, salariile sunt astronomice. Se continuă bătaia de joc intenţionată şi asuprirea poporului român. Preşedintele statului, prim-ministrul, ce fac? Cum au făcut acum la ziua Unirii Mici, când băieţii s-au dus departe de lume, pentru că ştiu că sunt huiduiţi. Lumea nu mai rezistă la porcăriile care se fac în continuare în această ţară. Ei vor să reglementeze preţurile în februarie-martie, nu ştiu ce să facă din aprilie. Trebuie schimbat urgent ministrul Energiei, căruia i se poate atribui orice epitet negativ, că om nu pot să-l numesc. Ne crede proşti pe toţi, cum de fapt este el - un prost. Spune că a limitat preţurile, dar când te uiţi la facturi vezi că „limitarea” e de doi-trei lei, iar facturile întregi sunt de zeci de mii de lei.
Cel mai important moment acum este generat de situaţia din Ucraina şi modul în care aceasta ne afectează pe noi. Ar trebui ca şeful statului să fi ieşit deja în faţa naţiunii şi să anunţe situaţia din două în două zile. Se anunţă că vor fi chemaţi rezerviştii, că mai ştiu eu ce. Nu acestea sunt soluţiile, trebuie discutat la masa tratativelor. La ultima reuniune cu şefii de state, au fost chemaţi toţi, în afară de Iohannis. Noi suntem, totuşi, vizaţi, pentru că ruşii au spus că nu sunt de acord cu scutul de la Deveselu. Lucrurile trebuie lămurite de marile puteri, pentru că nu mai avem nevoie de o altă cortină de fier.
Nu pot încheia fără a aminti de situaţia grea în care se află locuitorii Timişoarei, care nu au căldură şi apă caldă, iar şcoli şi spitale s-au închis din cauza frigului. Aceasta este o crimă a actualei administraţii. A trecut un an şi jumătate de când este actuala administraţie şi nu a făcut nimic, ci doar prostii şi imbecilităţi. De cultură nu mai vorbesc, că acolo e o porcărie generalizată. Nu poţi fi Capitală Europeană a Culturii cu tâmpeniile create de simpatizanţii primarului, cumpăraţi de aceştia cu bani pentru organizarea a tot felul de evenimente fără nicio valoare. Sunt foarte puţine evenimente de valoare care pot fi folosite în timpul Capitalei Culturale, restul sunt spălări de bani. Pur şi simplu îşi bate joc de banii timişorenilor şi ne arată cât de infantilă este activitatea în cultura timişoreană. Îmi pare rău că sunt câţiva „căţei” care mai scriu, mai vorbesc, dar sunt pur şi simplu cumpăraţi, pentru că altfel nu pot înţelege de ce fac aceste lucruri. Dacă faceţi un sondaj veţi vedea că timişorenii sunt foarte nemulţumiţi de ceea ce se petrece. Nu mai spun cum arată oraşul, nu mai spun că nu se mai face niciun proiect nou în Timişoara. Pe bună dreptate vechea administraţie îl acuză pe actualul primar că încearcă să folosească vechile proiecte. Este un diletantism generalizat de către un om primitiv care nu ştie nici el cum a ajuns acolo unde a ajuns. Îmi pare rău că există trădători care îl aclamă şi răspund la cerinţele unui infantil.
Închei cu gândul că, totuşi, bunul Dumnezeu ne va lumina calea şi ne va îndrepta pe un drum despre care nu pot să spun cum va fi, dar la capătul căruia sper să apară o mică normalitate.


Ştefan POPA POPA’S