Mă tot uit să văd în ce mod mai funcţionează (sau dacă mai funcţionează) statul de drept la noi în ţară. Bineînţeles, cea mai arzătoare problemă la ora actuală este rezolvarea situaţiei create de anumiţi şmecheri - că nu le pot spune altfel - prin ridicarea preţurilor la gaze şi energie electrică. Mă uit să văd ce salarii au oamenii care fac ca facturile să fie uriaşe, şi se vehiculează două sau chiar patru milioane de astfel de facturi. Oamenii, în special pensionarii, nu au cum să facă faţă la asemenea facturi. Într-o seară mi-a venit să cad jos când la mai multe posturi de televiziune s-a spus că salariile celor care conduc aceste entităţi sunt de 12.000 de euro pe lună. Îţi pui întrebarea: cum să renunţe ei la borcanul cu miere? Credeţi că pe ăştia care au asemenea salarii îi mai interesează situaţia românului? Nu-i interesează, lor să le fie bine! Asta este politica la ora actuală în ţară. Indiferent că sunt miniştri sau directori generali, îi interesează doar de ei. Şi apoi, cum să recalculeze facturile, pentru că din start nu aveau dreptul să emită facturi cu sume exorbitante. Iar toate acestea s-au petrecut la vârful statului de drept. Este o bătaie de joc la adresa poporului român. Mai ales că noi producem curent electric atât cât ne trebuie, chiar dacă nu folosim şi cărbunele, putem folosi resursele de gaz metan din Marea Neagră. Dar, după cum observaţi, altele sunt mânăriile la Bucureşti. Aşa ceva nu se poate, este o nesimţire din partea celor care fac aceste lucruri şi este mare păcat de bătrânii care nu pot face faţă acestor sume. Pur şi simplu îi omorâm!
Continuă bătaia de joc şi în ceea ce priveşte pensiile. Parcă e o veselie în bătaia asta de joc. Statul de drept există pentru altceva, pentru a acoperi mânăriile unuia şi altuia.
Acelaşi lucru şi tot într-o bătaie de joc este şi la Timişoara. Nici aici nu avem căldură, apă caldă, se aşteaptă bani de la Guvern pentru a plăti furnizorii. În timp ce aşteaptă bani de la Guvern, se cheltuiesc bani pe tot felul de prostii. S-a dat, săptămâna trecută, exemplul cu tot felul de pliante. Or fi ele necesare, dar nu acum, când situaţia este critică, iar timişorenii stau în frig. Mai ales că de duminică se anunţă un val puternic de frig, cu temperaturi de minus 10 grade noaptea. A ajuns timişoreanul să trăiască exact ca pe timpul lui Ceauşescu. Nu ştiu ce fac primarul şi echipa lui, dar în orice caz, nu lucruri bune şi normale. Cum de fapt nu fac nici în domeniul cultural, acolo unde mă pricep foarte bine. Nu ai cum să te prezinţi drept Capitală Europeană a Culturii cu evenimente de nimic, făcute de oameni de nimic. Sunt foarte puţine evenimente care merită promovate în timpul Capitalei Culturale, dar nu sunt băgate în seamă şi nu sunt ajutate de cei care pregătesc acest moment. De aceea am şi demisionat din cadrul organizatoric, pentru că este un fiasco total.
Închei cu speranţa că îi va lumina bunul Dumnezeu şi îi va pune pe drumul cel drept.


Ştefan POPA POPA’S