Procurorii DNA au adresat Comisiei Europene întrebări legate de achiziţia de către autorităţile române a unui număr foarte mare de vaccinuri anti-COVID. Anchetatorii vor să ştie detalii cu privire la modalitatea în care a fost încheiat contractul de achiziţie şi cer date oficiale de la mai multe instituţii. Anchetatorii strâng probe pentru a stabili dacă s-au produs sau nu fapte penale în legătură cu achiziţia dozelor de vaccin anti-COVID pentru România, într-un dosar privind fapte de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite. Surse judiciare citate de publicaţia „Gândul” au explicat pe ce piste merg anchetatorii de la DNA în acest dosar, care ar putea deveni unul uriaş şi cu diverse ramificaţii. Din informaţiile de până acum se ştie că negocierile cu Pfizer au fost făcute de Comisia Europeană, prin organismul propriu „Acesta, totuşi, nu putea negocia în numele României peste necesitatea indicată din ţară de către factorul de analiză şi apoi cel de decizie. Procurorii anticorupţie vor acum să ştie de ce, în plus faţă de cele peste 18 milioane de vaccinuri deja achiziţionate, au mai fost contractate până la 120 de milioane de doze”, explică sursele citate.
Ce înseamnă acest lucru: dacă am lua de bun faptul că populaţia României este de 19,4 milioane de locuitori, din care scădem copii sub 16 ani, ne rămân vreo 16 milioane de potenţiali cetăţeni vaccinabili. Dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că până de curând ni se servea povestea cu vaccinarea care este voluntară, şi nu toţi cetăţenii sunt vaccinişti; şi de faptul că cei care au trecut prin boală au imunitate naturală, neavând nevoie de vaccin; şi de faptul că există persoane cărora, din cauza diferitelor boli sau alergii, vaccinul nu le este recomandat; şi, nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de cei patru milioane de români despre care ni se spune că sunt în afara graniţelor - deşi se pare că numărul real al acestora este mult mai mare. În aceste condiţii, ne rezultă că pentru România s-au achiziţionat în jur de 10 (ZECE!) doze de vaccin pentru fiecare cetăţean, deşi momentan abia s-a început rapelul cu doza a treia, iar iniţial se ştia că două doze ar fi ultrasuficiente. Calculaţi dozele de vaccin achiziţionate în plus la un preţ de 20 de euro pe doză, plus cheltuieli de transport, depozitare, manipulare ş.a.m.d. şi o să aveţi imaginea celui mai mare dosar de corupţie instrument vreodată la noi.
Doamna Kovesi, cât timp mai este pe la EPPO, poate va arunca un ochi şi peste ceea ce fac acum foştii ei colegi. Să vedem cum e treaba cu marea corupţie, nu cu găinării şi dosare politice, cum ne-a obişnuit DNA până acum.


Flavius BONCEA