România stă cu sufletul la gură şi aşteaptă momentul în care vom avea şi noi un guvern funcţional. Cineva însă o lălăie şi, după părerea mea, nu face bine, pentru că ţara are nevoie de funcţionalitatea guvernului, mai ales că suntem într-o mare criză sanitară şi economică. „Economia românească duduie”, spunea cineva care, probabil, avea ceva ochelari speciali de vedea astfel situaţia. Aceasta pentru că noi, românii, simţim ce se petrece în ţară. Aşteptăm, la fel, cu sufletul la gură facturile de la energie, pentru că totul este dat peste cap, iar starea este generală la nivel mondial. E vorba de mânăriile unor grupuri care încearcă să obţină cu uşurinţă sume de bani, foarte greu de suportat de către populaţia deja sărăcită. Mă gândesc la bieţii noştri pensionari, în primul rând.
Cineva, un nima-n potecă (ministrul Muncii), spunea că în ianuarie anul viitor se vor mări pensiile cu 7%. Băi, fato, 7% este inflaţia din acest an (şi poate mai creşte până la finalul anului)! Plus că tu trebuie să adaugi ceva procente pentru a face o mărire de pensii normală pentru anul acesta şi pentru anul viitor. Cel puţin cu 20% trebuie mărite pensiile şi nici aşa nu ar fi de ajuns. Mă gândesc la amărâţii care au pensii de 800-900 de lei şi sunt curios cum îşi drămuiesc aceşti bani, pentru că doar energia va costa atât. Din ce mai mănâncă sau se îmbracă aceşti oameni, din ce îşi cumpără medicamente? Pensionarii se chinuie, banii nu le mai ajung, toate s-au scumpit foarte mult. Unele produse şi servicii costă acum de trei-patru ori mai mult. Este un genocid ceea ce se petrece cu aceşti oameni care au muncit toată viaţa şi măcar la bătrâneţe ar fi trebuit să aibă liniştea pe care o meritau. Cei care conduc această ţară de 30 de ani tot fac calcule la pensii. Le iasă doar la pensii speciale, pensii pentru parlamentari. Dar la pensiile omului de rând nu le ies calculele. Toţi cei care aţi fost la putere în aceşti 30 de ani sunteţi responsabili pentru condamnarea la moarte a acestor pensionari. Nimeni nu vrea să înţeleagă că situaţia este cât se poate de gravă.
Referindu-mă la situaţia din Timişoara, iată că nu s-a rezolvat pe termen lung situaţia termoficării şi a Colterm. Vor fi tot felul de sincope, explicate într-un mod primitiv de primar sau viceprimar, care ne spun cum se gândesc ei în fiecare dimineaţă la soluţii. În loc să ne arate că au rezolvat problema. Ce tot o învârt atât? Puneţi mâna şi rezolvaţi odată problema pe termen lung. Aveţi un an de când sunteţi pe aceste funcţii, voi aveţi vina cea mai mare, pentru că aveaţi posibilitatea de a rezolva problema şi nu aţi făcut-o. Continuaţi să vă încăpăţânaţi şi să faceţi greşeli din ce în ce mai mari, fără să rezolvaţi problema oamenilor din Timişoara, care merită mai mult decât gargara pe care ne-o prezentaţi la televizor, prin care încercaţi să vă justificaţi impotenţa.
Sper ca Timişoara să intre în normalitate, iar Dumnezeu să le dea minte să rezolve aceste probleme. Cei care ne conduc acum sunt veniţi de pe alte meleaguri şi nu înţeleg şi nu rezonează cu necesităţile şi spiritul Timişoarei. Am speranţa, aşadar, în bunul Dumnezeu că le va lumina calea şi îi va pune pe drumul cel drept.


Ştefan POPA POPA’S