Pandemia ca pandemia... dar ce ne facem cu incompetenţa şi prostia? Cum „ursul nu joacă de voie...”, şi românul se vaccinează doar „de nevoie”, procent mic la vaccinare, mortalitate foarte mare, îmbolnăviri pe măsură şi, în loc de soluţii - zbatere în van şi vorbe în vânt. Deşi vaccinarea nu este obligatorie, Doamne-fereşte, încet-încet, măsurile Arafatului duc la obligativitatea acestui act, care ar trebui să vină firesc din dorinţa fiecărui individ în parte. Nu din faptul că nu mai poţi intra în Primărie dacă n-ai certificat... Păi, a cui este Primăria, dacă nu a cetăţenilor din localitatea respectivă? Şi a celor vaccinaţi, ca şi a celor care nu s-au vaccinat. Acum, onor Guvernul, Preşedinţia, Comitete de Urgenţă şi tot ce o mai fi, după ce o vară întreagă au dormit pe-o ureche şi nu s-au îngrijit decât de „cine este mai tare în politică”, de alegeri şi de întâlniri, s-au trezit netam-nesan că trebuie să ia măsuri radicale. Cu toate acestea, în grabă şi alandala dau ordine şi dispoziţii incomplete, cum ar fi închiderea învăţământului de stat, dar lăsat „la liber” învăţământul privat. Şi câte şi mai câte.
Acum şi mai frumos, cu hotărârea de a nu pătrunde în instituţiile de stat decât în baza câtorva criterii. Dispoziţia a creat confuzie şi rumoare. După ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a impus certificatul verde ca paşaport de acces în instituţiile publice s-au creat situaţii contradictorii ca: primarii şi funcţionarii nevaccinaţi pot merge liniştiţi la serviciu, dar n-au acces în primăriile învecinate, ori în alte instituţii vitale pentru desfăşurarea activităţii, precum ministere, prefectură, Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar şi aşa mai departe. Deşi sunt nevaccinaţi, primarii şi funcţionarii au dreptul să împiedice contribuabilii nevaccinaţi să intre în primării. Nimeni nu înţelege logica noilor restricţii. Din cauza aceasta, unii primari deja şi-au trimis angajaţii nevaccinaţi să lucreze de acasă, iar alţii speră să-şi convingă subalternii să se imunizeze. Şi ar fi de râs, dacă situaţiile astfel create nu ar fi de un tragism extrem. Din cauza prostiei şi incompetenţei celor care trebuie să se ocupe de treburile obştei la noi, acum, a rămas ca unică soluţie vaccinarea... versus moartea! Nici vorbă de medicamente de prevenire a acestui COVID ori de tratamente. Cel mai simplu şi cel mai la îndemână a rămas unicul, singurul şi, atât: vaccinul. Spălatul pe mâini nu mai este la modă, dacă aţi observat, dar „masca” a rămas în continuare la categoria „tratamente preventive”. Şi în toamna aceasta pandemică şi fierbinte, din cauza incompetenţei şi prostiei, avem doar trei alternative: masca, vaccinul şi... din păcate moartea. Moartea din jurul nostru, tot mai aproape de noi.
În altă ordine de idei, tot pe bază de incompetenţă şi prostie se mai poate muri şi din alte motive, cum ar fi de pildă frigul şi lipsa apei calde din case, din spitale, din şcoli şi din alte instituţii. Secolul XXI, România - ţară europeană, în care oamenii sunt lăsaţi să moară de frig, încă de la începutul iernii. Domnul Dominic Fritz s-a instalat cu surle şi trâmbiţe ca primar în capitala Banatului, promiţând „lapte şi miere”. Acum avem doar „văicăreli şi fiere” pentru că noul primar habar nu are pe ce lume trăieşte şi cu ce se mănâncă administraţia publică. Timp de un an nu a făcut altceva decât să-şi aşeze „pupilele” în posturi care să le aducă venituri considerabile, uitând cu totul că va veni iarna, inerent, cu ponoasele de rigoare. Acum, disperat, cere ajutor de peste tot şi dă vina pe greaua moştenire... Spunând că n-are nici o vină... Aşa să fie? Dar cu certificatele verzi şi cu cele 20 de milioane amendă cum rămâne? Dar cu directorii şi consiliile de administraţie de la Colterm puse pe criterii numai de primar cunoscute nu se mai ştie nimic?
Ca şi în cazul precedent, din păcate, şi în acest caz este vorba de pierderi de vieţi omeneşti... Cum să ţii în frig şi fără apă caldă copii, bătrâni şi, mai grav, bolnavi?
Atât „fierbinţeala” COVID-ului, cât şi frigul din casele noastre, care au dus şi mai duc la pierderi de vieţi omeneşti, își au bazele, din păcate, în incompetenţa şi prostia celor care ne conduc.


Petru Vasile TOMOIAGĂ