Cam pe la începutul anului, în urma unor sesizări ale locuitorilor timişoreni, în privinţa dezastrelor care bântuie cimitirele din oraş, mai mulţi reprezentanţi ai primăriei au fost desemnaţi să facă investigaţii în acest sens.
Mai întâi viceprimarul Cosmin Tabără a făcut un control în patru dintre cimitirele aflate în subordinea municipalităţii: Buziaşului, Rusu Şirianu, Şagului şi Lipovei.
Mai apoi, alte comisii au constatat că tot ce se întâmplă în cimitirele din Rusu Şirianu şi Şagului nu corespund unor standarde cât de cât civilizate.
Astfel, printre abaterile constatate se numără neîntreţinerea curăţeniei aleilor din cele două cimitire, nerespectarea normelor de igienă şi curăţenie în interiorul cimitirelor, neîntreţinerea corespunzătoare a spaţiilor verzi, inclusiv dintre morminte, aplicarea altor tarife în cimitirele din Calea Şagului şi Rusu Şirianu decât cele aprobate prin HCL 8 din 14.01.2020, solicitarea către familiile sau societăţile prestatoare de servicii funerare de foloase necuvenite pentru efectuarea unor activităţi, neasigurarea serviciilor de înhumare la standardele impuse de legislaţia naţională ori depozitarea pământului rezultat din săpături pe mormintele din jur.
După câtva timp, prin vară, primarul Municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a semnat rezilierea contractului de concesiune a cimitirelor din Calea Şagului şi Rusu Şirianu, ca urmare a încălcării repetate a obligaţiilor contractuale, caietului de sarcini şi regulamentului de serviciu, iar până la organizarea unei noi licitaţii firma a fost obligată prin contract să asigure continuitatea serviciului.
„Nu vom mai tolera nici cea mai mică abatere de la contract şi nu vom ezita să reziliem contractele dacă acest lucru se impune”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Şi contracte s-au reziliat, poate şi administratori s-au schimbat, dar metehnele au rămas aceleaşi. Ne semnalează un cititor că „mafia” din cimitire continuă să-şi pună în aplicare interesele fără nici o jenă. Spre exemplu, cei care sapă gropile în cimitire merg mână în mână cu cei care fac ori sapă criptele.
Cei din urmă sapă groapa pentru criptă, iar pământul îl pun la-ntâmplare pe celelalte morminte din preajmă. Atunci intervin groparii care, contra cost, la intervenţiile rudelor care au în grijă mormintele respective, îi roagă să le cureţe şi uite-aşa „o mână spală pe alta, iar amândouă faţa”, pentru că, desigur, aceste „deprinderi” nu sunt străine de cei care administrează cimitirele. Şi uite-aşa se câştigă bani frumoşi de pe bieţii răposaţi, mai precis din buzunarele celor care au în grijă mormintele.


Gabriela GRECU