Cea mai catastrofală perioadă a pandemiei o parcurgem acum. Sunt multe cazuri de infectări, am depăşit 15.000 pe zi, sunt peste 200 de morţi de pe o zi pe alta, iar lucrurile din punct de vedere pandemic vor escalada, pentru că măsurile luate nu sunt cele necesare pentru această perioadă. Totul se face fără consultarea specialiştilor, se face mai mult politic, lucru nesănătos pentru societatea românească. Nu ştiu cum s-a ajuns, în urma acţiunilor fostului guvern, să nu avem medicamente pentru valul patru, fără materiale sanitare pe stoc, fără locuri la ATI – acum fiind ocupate toate –, să apelăm la relaţiile internaţionale pentru a duce cazurile grave peste hotare. Mai ales că această perioadă a fost anunţată din timp că va fi cea mai grea. După cum vedem, se întâmplă cum au preconizat specialiştii. Numai că sunt situaţii în care politicienii trebuie să decidă, şi ştim cum decid aceştia: totul în interesul lor şi poate mai rămâne ceva şi pentru interesul societăţii româneşti. Nu ştiu cum s-au pregătit pentru valul patru. Mai mult, medicii sunt ameninţaţi, din anumite motive, că vor fi daţi afară. Chiar acum, când nu avem medici, când suntem în perioada cea mai grea, când România va avea nevoie de suplimentarea numărului de medici, în special de ATI? Nu ştiu cum gândesc oamenii care ne conduc sau care ne-au condus. Sper să facem cât mai repede un guvern. Să n-o lălăiţi, domnule Iohannis! Lălăiala e politică şi vă rog lăsaţi politica la o parte când vine vorba de sănătatea populaţiei ţării.
Altfel, iar a luat foc un spital. Noi n-am învăţat niciodată nimic din ce ni s-a întâmplat înainte. Spuneau, cândva, că trebuie moară oameni în incendii pentru a putea face ceva. N-au făcut nimic nici înainte, nu au făcut nimic nici acum şi văd că nici nu au de gând să facă. Sunt incapabili să facă ceva. Şi asta se vede doar dacă ne uităm la bătrânii de la noi din ţară, care au pensii derizorii şi nu fac faţă vieţii de zi cu zi. Oamenii aceştia sunt condamnaţi la moarte, deoarece că nu au cum să le ajungă pensiile pentru facturile care au apărut la gaz şi curentul electric, plus scumpirile în general, care te îngrozesc pur şi simplu. Seniorii noştri nu pot trăi de la o pensie la alta.
Se tot spune că se va face; totul este la viitor în România. Dacă ne uităm în urmă ce vedem: că au promis acum câţiva ani, că au promis acum câteva luni. Ce se întâmplă cu ţara aceasta? Suntem o ţară în care oamenii promit şi nu se ţin de cuvânt. Cel puţin în domeniul sănătăţii vinovaţii sunt la vârf, la minister. Dar ei fac în aşa fel încât să fie condamnaţi femeia de serviciu şi portarul, în cazul spitalelor care au luat foc.
Trebuie să depăşim şi criza pandemică, şi cea politică, să avem cât mai repede un guvern funcţional, iar lucrurile să fie făcute aşa cum trebuie, nu prin lălăieli şi împrumuturi. La noi mergem din mânărie în mânărie, nu altfel.
Prin urmare, nu pot sta liniştit când văd că sunt atâtea lucruri de făcut, dar nenorocirile se repetă ciclic, cum se întâmplă cu incendiile din secţiile ATI. Probabil se vor mai petrece astfel de incendii, pentru că spitalele sunt vechi, iar măsuri nu se iau şi toţi dau vina unii pe alţii. În loc să se ducă la cauza clară şi să se pună accent pe ameliorarea situaţiei existente. Nu văd să se fi făcut aceste lucruri şi nici pe viitor nu am speranţa că va fi ceva mai bine, asta dacă nu ne punem cu seriozitate la muncă.
Închei supărat, pentru că nu ştiu la ce mai putem spera în ţara aceasta. Numai bunul Dumnezeu ne mai poate ajuta, atât timp cât ne luminează calea şi ne pune pe drumul cel drept.


Ştefan POPA POPA’S